Mat är ett viktigt inslag i våra liv och det kunde vi se då Lycksele kommun försökte införa en annan kosthållning i skolan och orsakade en proteststorm från elever och föräldrar med hat och hot så att kökspersonalen knappt vågade gå ut

Tänk om det blivit lika våldsamma protester när kommuner tvingade de äldre att äta kylmat och deras kylskåp fylldes med lunch och middagslådor för en hel vecka. Men då var det tyst. 

Blir inga protester

De äldre har inga starka röster och många av deras anhöriga har varken tid eller ork att protestera, till glädje för politikerna. 

Min mamma åt kylmat men tyckte inte om den så hon åt minimalt. Det luktade inte direkt aptitretande och det såg inte lockande ut heller. Jag minns särskilt en rätt som både hon och jag tyckte var osmaklig och det var falukorv och potatis med lite grönsaker. Korven var blek och såg knappt ut att vara stekt, potatisen var skalad men det var som en seg hinna på den (det var det alltid på potatisen till olika rätter) och grönsakerna var lite hårda.

Skamligt slimmat och snålt

Mamma hade själv jobbat som hemsamarit en period på 70-talet då hon lagade mat åt pensionärerna, sådant som de ville ha och tyckte om. Det gick bra då, men nu är allt slimmat och snålt. Det är en skam.

Kommunen skickade en enkät där de ville veta vad hon tyckte om kylmaten. Vi fyllde i den tillsammans och skrev även flera ark med synpunkter och klagomål. Vi skickade in den och sen hörde vi aldrig av den mera, som vanligt. 

Mat som lagas i storkök, paketeras och kyls ned för att sen värmas i mikrovågsugn kan väl inte direkt kallas aptitlig eller god, men den ska duga åt de gamla varenda dag.

I lokaltidningen var det reportage med politiker som fick äta kylmaten och de lovordade den förstås, vad annat kunde de göra? 

Klart att det går att äta kylmat en gång, men knappast till lunch och middag 365 dagar om året. Mat som lagas i storkök, paketeras och kyls ned för att sen värmas i mikrovågsugn kan väl inte direkt kallas aptitlig eller god, men den ska duga åt de gamla varenda dag.

Skolbarnen har fina salladsbord

Däremot inte åt skolbarnen som istället kan välja mellan flera rätter och fina salladsbord. Jag tror inte heller att interner på våra fängelser äter kylmat, då blev det väl upplopp och det kan man inte riskera.

Men åt de gamla duger kylmaten, och det orsakar varken proteststormar eller upplopp.