Filmen börjar en grå vardag på en förskolegård. En pedagog sitter med uppgiven blick medan barn skriker i bakgrunden. Sedan hörs artisten Petters röst: ”Just nu tänker du, vad gör jag här egentligen?”. Svaret blir att det finns en annan plats, en plats där ”du kan leva full ut, i fullt ös” och så visas bilder av hur pedagogen plötsligt är i Åre.

Här paddlar han kajak i en brusande fors och klättrar i berg, och barnen är med. 

Filmen är gjord på uppdrag av Åre kommun, som länge brottats med en akut brist på personal i förskolan. Lokala medier har det senaste året berättat om pressad personal och små barn som tvingas pendla långt på grund av bristen på förskoleplatser.

Förskola (genrebild).

Kris i förskolan: ”Mer än tufft just nu”

Arbetsmiljö

På Kommunal tycker man att det är bra att kommunen försöker rekrytera, men pekar på att filmen inte visar verkligheten.

– Det är en härlig film, men den speglar ju vad du kan göra på fritiden i Åre kommun. Det som är attraktivt för personalen är en bra arbetsmiljö, säger sektionsföreträdare Annelie Sjöström.

Söker förskollärare

Facket har nyligen gjort en arbetsmiljöanmälan på en förskola för brister i arbetsmiljön. Det finns också kritik mot att kommunen inte har något friskvårdsbidrag.

– Vi har en friskvårdstimme, men det finns inte en enda barnskötare som kan komma ifrån och använda den, säger Annelie Sjöström.

Annelie Sjöström, arbetsmiljöansvarig på Kommunal i Åre. 
Annelie Sjöström, arbetsmiljöansvarig på Kommunal i Åre. 

Filmen riktar sig också främst till förskollärare, trots att Åre även har brist på barnskötare.

– Det hade varit schysst om de också hade inkluderat oss, säger Annelie Sjöström.

Reklamen har redan gett resultat med 26 intresseanmälningar från personer som vill börja jobba i Åres förskolor, både förskollärare och barnskötare. Det berättar förskolans verksamhetschef Kajsa Pettersson.

– Vi behöver absolut barnskötare också så det är jättebra. Men det vi har störst behov av förskollärare för det finns det också lagkrav på. 

KA:s lönekoll.

Medellönen för barnskötare? Kolla här!

Lönekollen – ditt yrke

Kajsa Pettersson håller med om att filmen inte visar hur det är att jobba i förskolan, men säger att syftet med filmen var att väcka uppmärksamhet. 

Nära till naturen

– Jag tänkte själv först att ”gud kan vi gå ut med det här”. Det är klart att vi inte tar med barnen på forsränning. Men filmen är mer en trigger för att visa det finns mer i Åre än bara skidåkning. Och vi har ju närmare till naturen än en förskola i till exempel Norrköping, där jag jobbat förut. 

Hon håller med om att det är viktigt att förbättra arbetsmiljön om kommunen ska kunna rekrytera ny personal. Bland annat jobbar man med att få lokalerna mer ändamålsenliga.

När det gäller personaltäthet påpekar Kajsa Pettersson att Åre ligger bra till jämfört med andra kommuner, med ett snitt på 4,2 barn per heltidsanställd. 

– Vi önskar såklart att vi också hade ett friskvårdsbidrag att locka med men det är en fråga om pengar.