Hösten är här och det innebär att förkylningar och snuvor gör sin entré på våra förskolor. I Kalmars kommun har två avdelningar på förskolan Tvärskog öppnat senare och stängt tidigare två dagar i rad, då flera anställda är förkylda och har feber.

– Det är mer än tufft just nu, säger barnskötaren Annica Engström Dyvik.

Hon ligger hemma med covid-19. Det stora problemet, när flera ordinarie är frånvarande, är att vikarierna inte räcker till. Därför ska Kalmars kommun se över sina rutiner för när det råder vikariebrist, rapporterar tidningen Barometern.

Annica Engström Dyvik, barnskötare i Kalmar.
Annica Engström Dyvik, barnskötare i Kalmar.

– Under pandemin hade vi friskare barn än någonsin tidigare, då föräldrarna höll sina barn hemma när de var förkylda tills de var helt friska igen. Men nu känns det som att föräldrar har börjat lätta på det där och skickar sina barn till oss även om de är snoriga, säger Annica Engström Dyvik. 

I dag finns det en vikarie att ringa in vid behov. I övrigt är det två pensionerade kolleger som har ryckt in när bemanningen har varit låg, berättar Annica Engström Dyvik.

Nu hoppas hon att man ska se över barngrupperna och behålla bemanningen. 

– Om man minskar på barngrupperna flyger det inte runt lika många sjukdomar, konstaterar hon.

”Hinner inte med sitt ordinarie jobb”

Kalmar är långt ifrån den enda kommunen som kämpar med att få ihop bemanningen i förskolan. I Jukkasjärvi utanför Kiruna har fyra medarbetare sagt upp på sig på grund av det svåra bemanningsläget, rapporterar flera lokala medier. 

I Halmstads kommun går personalen på knäna, berättar barnskötaren Yvonne Bader Vukovic. 

– Det har varit svårt att få fatt i vikarier och då får någon av oss ordinarie hjälpa till där det saknas tillräckligt med personal. Då känner man ju stress för att man inte hinner med sitt ordinarie jobb, säger hon.

Yvonne Bader Vukovic, barnskötare i Halmstad.
Yvonne Bader Vukovic, barnskötare i Halmstad.

 I Åre kommun har flera barnskötare dels slutat och dels blivit långtidssjukskrivna, enligt Kommunals lokala sektion. Orsaken är att arbetsbelastningen är för hög. 

– Det är ju hemskt, och ett problem är att vi på Kommunal inte får in tillbud. Det är så pass ansträngt att personalen saknar tid för att skriva sina tillbud, säger Annelie Sjöström, arbetsmiljöansvarig på Kommunal i Åre. 

Annelie Sjöström, arbetsmiljöansvarig på Kommunal i Åre. 
Annelie Sjöström, arbetsmiljöansvarig på Kommunal i Åre. 

Vad får det för konsekvenser för samhället när bemanningen är låg i förskolan?

– Jag tror att utflyttningen ökar. Finns det inte förskoleplatser är det svårt att jobba och bo här. Folk har flyttat från centralorterna till mindre orter för att kunna ansöka om en förskoleplats, men om det innebär att man behöver pendla omkring fem mil enkelväg orkar föräldrarna inte, säger Annelie Sjöström.

Kan drabba barnen

I Malmö stad är många sjuka just nu. Förra veckan var fem ordinarie medarbetare borta på förskolan Solglimten.

Kommunen använder sig av bland annat ett bemanningsteam som rycker in där behovet är som störst – men när flera är sjuka räcker händerna inte till.

– Just nu är det kris överallt, säger barnskötaren Kholoud Salami, som också är skyddsombud och arbetsplatsombud på sin arbetsplats. 

Kholoud Salami, barnskötare i Trollhättan.
Kholoud Salami, barnskötare i Malmö stad.

När det saknas tillräckligt med personal drabbar det barnen, enligt Kholoud Salami. Barnens trygghet minskar och risken för till exempel mobbning ökar när det saknas personal. 

– Så fort en medarbetare är borta märker man skillnaden i barngruppen. Det märks verkligen överallt när ordinarie personal saknas, säger Kholoud Salami. 

Missnöje med arbetsbelastning

Varför det råder brist på personal, och många är sjuka, tror hon beror på att flera anställda är missnöjda med arbetsbelastningen. Orsaken är att barngrupperna ökar och att många är less på att det aldrig verkar bli bättre i förskolan.

– Kommunen har anställt mer personal och vidtagit åtgärder, men det räcker ändå inte. Många är trötta och orkar inte mer, säger Kholoud Salami.

Precis som Annica Engström Dyvik i Kalmar tycker även Kholoud Salami att man behöver minska på barngrupperna. Det skulle vara ett sätt att råda bot på både sjukfrånvaron och den höga arbetsbelastningen i förskolan.

– Det är barngrupperna som alla pratar om och är oroliga för, säger Kholoud Salami.