För Sveriges skull Ingelskog, sluta. Jag förstår att dina uppdragsgivare, Kommunals medlemmar, kräver att du tar fajten. Jag kan till och med ha viss förståelse för medvetna missförstånd och fulciteringar, där den nödvändiga kontexten helt utelämnas. Det är en del av spelet, om än inte speciellt konstruktiv.

Men den fajt du nu för är dessvärre kontraproduktiv och direkt skadlig. För Sverige, men också för många av Kommunals medlemmar. Du vet, precis som jag, att i en lågkonjunktur kommer alla få det sämre: hög- och medelinkomsttagare såväl som låginkomsttagare.

Hur skönt det än må kännas, att inför medlemmarna få in en skenbar bredsida, måste ändå skådespeleriet ge en dålig eftersmak?

Du vet också att detta är nödvändigt. För det finns något som går före allt annat just nu:  Att gemensamt verka för att få ned inflationen. Lyckas detta kommer så småningom alla löntagare bli rikare, näringslivet kommer bli mer framgångsrikt och välfärdslandet Sverige ännu bättre. Misslyckas vi, finns det inga låglönesatsningar i världen som kan hjälpa. Har man ingen lön, spelar ökningen ingen roll.

Vi måste ta fajten tillsammans

Ifjol var inflationen över 9 procent medan Kommunals medlemmar fick löneökningar på mellan två och tre procent. Och inflationen bara fortsätter. Du vet att alla kommer få det sämre. Även era medlemmar. Även personer med de lägsta lönerna. Även om alla era krav skulle gå igenom.

Så Johan, välj dina strider. Du vet också att den helt avgörande är den mot inflationen. Och det är en fajt vi måste ta tillsammans. Hur skönt det än må kännas, att inför medlemmarna få in en skenbar bredsida, måste ändå skådespeleriet ge en dålig eftersmak?