Johan Ingelskog reagerar mycket starkt på KA:s intervju med Stefan Koskinen som anger flera skäl till att säga nej till en låglönesatsning. Stefan Koskinen säger i intervjun att han inte vill låta hjärtlös när han förklarar att de som har det sämst måste få det sämre på grund av inflationen innan de kan få det bättre.

Enligt Johan Ingelskog är Stefan Koskinens argument mot låglönesatsning helt verklighetsfrånvända.

– Vi har medlemmar som har tvingats välja mellan mat och julklappar till barnen. Och vi har medlemmar vars barn äter extra mycket mat i skolan för att de inte kan äta sig mätta hemma. Det är oacceptabelt att vi har fattiga arbetare i Sverige.

Förhindra att Sverige får arbetande fattiga

Johan Ingelskog menar att arbetsgivarna nu måste vara med och ta sitt ansvar för att förhindra en utveckling som i USA med arbetande fattiga som på grund av låga löner inte kan försörja sig och sina familjer.

– Facken i Sverige tog sitt ansvar under finanskrisen och pandemin för att rädda svensk ekonomi. Nu måste arbetsgivarna vara med och ta sitt ansvar för de lågavlönades ekonomi under inflationskrisen. De kan inte bara kräva vårt ansvar. Om Stefan Koskinen anser det så äventyrar han den svenska modellen.

Johan Ingelskog menar att den svenska modellen bygger på att fack och arbetsgivare kan komma överens om lösningar i kristider som både räddar löntagarnas och företagens ekonomi. Och enligt honom är Kommunals krav, som en del av LO-samordningen, rimliga och nödvändiga utan att försämra inflationen och samhällsekonomin.

Medlemmar är besvikna

På KA:s Facebooksida finns kommentarer från besvikna medlemmar som menar att Kommunal borde kräva mer i löneökningar för att fullt ut kompensera för inflationen och ökade priser.

Johan Ingelskog säger att han förstår att det finns medlemmar som är frustrerade över lönekrav på i snitt 4,4 procent för alla

– Jag förstår att de kan vara besvikna på att vi inte begär mer. Men våra krav ligger på en nivå som inte förvärrar inflationen. Det är ju de medlemmar som tjänar minst som drabbas värst om den stiger. En låglönesatsning utöver de 4,4 procenten är också en avgörande del i våra krav till stöd för dem som tjänar minst.

Johan Ingelskog uppmanar företagen i Almega att ta sitt ansvar i avtalsrörelsen.

– Jag blir verkligen bekymrad om de står bakom Stefan Koskinens uttalanden, säger han.