Att det var många som fick en glädjechock i Skurup har märkts på Kommunals expedition dit fler än vanligt hört av sig och undrat om det verkligen stämmer.

– Vi har fått väldigt mycket positiva kommentarer. De är glada att de får extra pengar nu när allt har blivit så dyrt. Men vi var inte beredda alls på det här och visste ingenting innan politikerna tog beslutet, säger Åsa Andersson på Kommunals sektion.

Förslaget kommer från mittenkoalitionen som styr i Skurup fram till årskiftet och en av dem som tagit fram förslaget är socialdemokraten Magnus Alm.

– Vi ville satsa på personalen som haft det tufft de senaste åren och det fanns pengar över i år, säger han.

Vikarier är inkluderade

Tidigare i år satsades fyra miljoner kronor extra på att höja lönen för alla som inte är chefer och arbetar på golvet som barnskötare, undersköterskor och vaktmästare. Den här gången får fler del av pengarna. Det räcker att ha varit anställd från och med i mars när lönerna för 2022 sattes.

Magnus Alm, Socialdemokraterna i Skurup.
Magnus Alm, Socialdemokraterna i Skurup.

Gäller det också vikarier?

– Ja, om de inte blev anställda efter mars. Vi var tvungen att dra gränsen någonstans för att ekonomiavdelningen skulle hinna med innan jul. Vi tog beslutet i förra veckan.

Nu är förhoppningen att det ska gå.

– Hinner vi inte det så ska de betalas ut innan den 31 december.

Kommunals Åsa Andersson är tacksam. 

– I budgeten för nästa år har det nya styret av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sänkt friskvårdsbidraget från 2500 till 1500 och tagit bort skobidraget på 500 kronor. Så det känns bra att vi får något nu i alla fall, säger hon.

”Onödig julgåva”

Moderaternas gruppledare i Skurup Johan Bolinder håller inte med.

– Sluta lek tomte med skattebetalarnas pengar, säger han och menar att den här julgåvan är onödig.

– Vi har redan lagt 3,28 procent på löneökningar och det är mer än andra kommuner. Och det har lagts en halv miljon kronor i skobidrag till personal som inte omfattas av skokrav. Om man har oändliga resurser kan man göra sådana saker. Men det finns andra saker som behövs mer.

Moderaterna i Skurup har i ett långt inlägg på Facebook kritiserat julgåvan: