Men regionrådet Kennet Backgård (Sjukvårdspartiet) hävdar att detta var planerat från början och inte har något med kritiken att göra.

– Nej vi hade planerat en gåva i vilket fall. Jag tycker det var konstigt att kritisera jullunchen. Det var ju en lunch, inte en julgåva. 

Kenneth Backgård (Sjukvårdspartiet)

Kommunals sektionsordförande i regionen, Marianne Engberg, tycker att det är bra att det trots allt blir en gåva.

– Det är väl glädjande. De är värda det och så mycket mer, säger hon.

Kenneth Backkgård menar att gåvan inte ska ses som en julgåva utan som ett sätt att visa uppskattning för insatserna under pandemin. Och han är kritisk mot vissa av kritikerna.

– Jullunchen har erbjudits i många omgångar. Den beslutades av den förra politiska ledningen men nu gick de ut och kritiserade den. Det blir märkligt, säger han.

2 000 i Luleå

I förra veckan haglade kritiken efter att lokala medier rapporterat om jullunchen. Anställda vittnade bland annat om att de var tvungna att lägga till ur egen ficka om de beställde mat för mer än 200 kronor. Samtidigt framkom att länets kommuner var betydligt generösare. I exempelvis Luleå kommun får de anställda ett presentkort värt 2 000 kronor.

Med hänvisning till de senaste årens ekonomi i regionen tog det nuvarande styret för några år sedan bort julklappen till de anställda, säger Kommunals Marianne Engberg.

Gäller även timanställda

Presentkortet på 1 500 kronor som nu ska delas ut ska, enligt Norrbottens-Kuriren, ges till tillsvidareanställda och vikarier med månadslön i december 2021. Det kommer också att ges till timanställda vikarier som jobbat 165 timmar eller mer under 2021.

Cirka 8 200 personer omfattas och kostnaden blir omkring 12,5 miljoner kronor.