Bussbranschen skriker efter förare, inte minst unga och kvinnor. I dag domineras branschen av män och genomsnittsåldern är hög, Sofia Brännare, 28 år, gör vad många bussarbetsgivare önskar att fler unga kvinnor gjorde, satsar på bussföraryrket.

Hon jobbade tidigare inom hotellverksamhet, snickeri och städ. Men att köra buss lockar mer.

Sofia bor i Malå och vill köra buss där när komvuxutbildningen är avslutad i december.

Långkörningar och möta resenärer

– Här finns tre bussföretag och jag har redan fått erbjudande om jobb. Det känns jättebra.

Hon ser fram emot att få se mycket på långkörningar och att ha servicekontakter med resenärer.

– Min sambo kör buss, min mamma och storebror gjorde det tidigare. Så jag vet vad yrket innebär och jag älskar det, säger hon glad över sitt yrkesval.