Beatrice Sjöwall var lastbilschaufför men var tvungen att sluta eftersom ryggen inte höll. I stället började hon jobba som vikarie vid hemtjänsten i Habo, i Västergötland. Hon hade redan bestämt sig för att bli undersköterska när meddelandet landade i hennes mejlkorg. Ett erbjudande om utbildning till undersköterska på betald arbetstid.

– Jag fick skriva nästan som ett CV och skicka in en ansökan till chefen. Sen var jag en av dem som fick chansen att studera, så jag blev jätteglad. 

Fick fast jobb

Samtidigt med att hon började plugga fick hon sin fasta tjänst i hemtjänsten och har varvat studierna med jobbet. Det har funkat bra, även om det fanns vissa barnsjukdomar att skolans schema inte riktigt synkade med jobbet. Och vid årsskiftet är hon alltså undersköterska och ser bland annat fram emot en löneökning. Jobbet i sig kommer nog inte förändras särskilt mycket.

Men hur går det med ryggen i hemtjänsten?

– Det har funkat jättebra faktiskt. Man får tänka sig för när man arbetar.

Behövs mer folk i vården

Hon kände inte till att äldreomsorgslyftet antagligen inte förlängs efter 2023.

– Det tycker jag är jättesynd. Det behövs ju mer folk i vården och det är jättebra att få den utbildningen. Även om man som vårdbiträde gör samma sak som en undersköterska så har jag ändå fått det teoretiska med mig. Jag har lärt mig jättemycket.

Beatrice Sjöwall tycker att hon nu har hamnat helt rätt i sitt yrkesliv efter åren som lastbilschaufför.

– Jag har förstått att jag ska vara inom vården.