För den som jobbar dagtid brukar rast betyda lunch, och sker på obetald tid. Det finns inga regler för hur lång rasten ska vara, bara att man ska ha möjlighet att äta en måltid, och kunna ta sig från arbetsplatsen för att kunna göra det.

Pauser ska ske på betald arbetstid. Arbetstidslagen säger inte hur många eller långa pauserna ska vara. Bara att det ska vara möjligt i den mån det går.

– Går det inte att gå iväg själv brukar man ta gemensamma pauser, annars ska det finnas möjlighet att till exempel gå på toaletten, säger Mikael Syk.

Kommunalarbetaren frågade några medlemmar hur de tar paus på jobbet.

 

”Jag är med brukaren hela tiden”

Kalle Hedström, personlig assistent:
– Som personlig assistent har jag inga pauser eller raster, utan jag är med brukaren hela tiden. Det fungerar bra för mig, det är en del av yrket. Jag tror att det är svårt att lägga upp på nåt annat sätt, i så fall skulle man behöva vara två assistenter. Men eftersom man följer brukaren i det dagliga livet varierar jobbet mycket. Ibland sitter man och tittar på tv i två timmar, och man kommer ut på promenader.  Fast ibland jobbar jag 24 timmar hos samma brukare, och då vore det nog skönt för alla inblandade att ta en paus från varandra.

 

”Mest vi i facket som tar paus”

Nina Hegefjärd, djurvårdare:
– När det är lite att göra brukar jag gå iväg en stund. Är det en lugn dag kan det bli upp till en halvtimmes paus med kaffe och prat med kollegor. Men på kvällar och helger är bemanningen mindre, då händer det att man inte hinner ta någon paus alls.

Är pauser viktiga i ditt jobb?
– Jag tycker det, men alla tar sig inte den tiden. Ibland kan det hända att man sitter länge i samma rum som en skällande hund, då behöver man komma bort och göra något annat en stund.  Det är faktiskt mest vi som är med i facket som tar paus.

 

”Vi fick kaffeförbud på bussen”

Per Hedlund, bussförare:
– I Stockholm city har vi ett lokalt avtal som ger oss 9 minuters paus efter 2,5 timmars körning. Innan hade vi bara 6 minuter. Arbetsgivaren tycker att tiden det tar att gå till och från pauslokalen också räknas som återhämtning. Konstigt nog tyckte Arbetsmiljöverket också det.

Vad hinner du göra under pausen?
– Man vill ju hinna gå på toa, tvätta händerna och dricka kaffe, och kanske äta något. Men ofta hinner kaffet inte ens svalna. Nu har vi dessutom fått kaffeförbud på bussarna, så vi kan inte längre ta med oss vår kopp. Något som bussförare gjort i alla tider.

Finns det någon annan tid till återhämtning?
– Nej, tidigare kunde man sträcka på benen några minuter på ändhållplatserna. Men nu finns inte de minuterna längre. Vi ska bara fortsätta köra. Risken är också stor att man blir försenad till lunchen. När det är som mest stressigt och man behöver ta en paus är det minst chans att man kan det.