Vårdbolaget Attendo får inte fortsätta driva äldreboendet Sabbatsbergsbyn, rapporterar Ekot. Stockholm stads nya styre saknar förtroende för Attendo. En orsak uppges vara domen mot två anställda som dömts för brott mot meddelarskyddet.

En chef och en hr-specialist dömdes i tingsrätten efter att ha varnat vårdbiträdet Stine Christophersen när hon larmade om brister i covidvården.

Beslutet om att Attendo inte får fortsätta kommer att fattas senare under torsdagen av Norrmalms statsdelsnämnd. Tanken är att äldreboendet i stället ska drivas i egen regi. 

–  Nu skärper vi kraven på äldreomsorgen i Stockholm. De aktörer som inte lever upp till stadens kvalitetskrav ska inte få fortsätta bedriva omsorg. Missköter man sig ska det få konsekvenser. Alla har rätt till en trygg och värdig äldreomsorg, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd i Stockholms stad.

Stine nöjd med beslutet

Stine Christophersen är glad över att Stockholms stad nu tar det här beslutet.

– Det här är en bekräftelse på att Stockholms stad tror på mig och det jag larmade om.

Stine Christophersen.
Stine Christophersen.

Efter beskedet om att Attendos avtal inte kommer att förlängas har många kollegor och anhöriga från Sabbatsbergsbyn hört av sig.

– Det har kommit många sms med hjärtan och hurrarop. Önskemålet har funnits länge från personalen att byta arbetsgivare. Det har inte fungerat.

Inte motståndare till privat regi

Hon poängterar att det inte är privat regi hon är emot.

– Vi hade en privat arbetsgivare tidigare också. Då var ett av de finaste boendena i Stockholm med hög bemanning bra personalkontinuitet. Alla vi som arbetade där var stolta över det.

Du hade kontakt med Stockholms stad redan 2020 när du visselblåste, varför tror du att de väljer att inte förlänga avtalet först nu?

– Jag vet inte. Jag hade tänkt att ringa till Stockholms stad nu efter domen och fråga vad som skulle till för att de skulle säga upp avtalet. Nu slapp jag det.