– Det är jättemånga på jobbet som tycker det är negativt fortfarande, säger Annie Larsson, undersköterska på Oskarströms äldreboende i kommunen.

Samtidigt säger hon att det är ett steg framåt att kommunen gör vissa förändringar.

Frågor och svar om hälsoscheman.

Hälsoscheman

Missnöjd med schemat? Här är dina rättigheter

Arbetstider

I början på veckan gick Halmstad kommun ut med nyheten att man ”skruvat på reglerna kring heltid som norm”. Det man har gjort är att man ändrat i skrivningarna i den bemanningshandbok som ligger till grund för schemaläggningen. Det blir nu tillåtet för nattpersonalen att schemalägga sig fyra nätter i sträck, tidigare fick man, med vissa undantag, jobba max tre nätter efter varandra.

– Det är för att få möjlighet till en längre period av återhämtning, säger HR-direktör Charlotte Svensson.

Möjligt med rygg mot rygg

En annan förändring är att man går över på det centrala avtalets regler kring dygnsvila. Det innebär att det kan räcka med nio timmars dygnsvila, inte elva timmar som Halmstad hade tidigare som regel. Det gör att det blir möjligt att lägga scheman med så kallade ”rygg mot rygg-pass” där ett kvällspass följs direkt av ett morgonpass nästa dag.

Även om undersköterskan Annie Larsson själv inte är så förtjust i att jobba så tycker hon att det är bra att det nu blir möjligt.

– Det finns ju de som tycker det är jättebra. Det är individuellt. 

Charlotte Svensson, HR-direktör i Halmstad.
Charlotte Svensson, HR-direktör i Halmstad.

Charlotte Svensson konstaterar att många har flaggat för att det kan vara svårt att lägga scheman utan den möjligheten.

Det är inte så jättestora förändringar, räcker detta?

– Jag hoppas att det räcker, vi lär oss hela tiden. Om vi ser att det inte går får vi justera och skruva ytterligare.

Ökning av uppsägningar

Kommunals ordförande i Halmstads vård- och omsorgssektion, Andreas Christiansson, är positiv till förändringarna. Men han intygar att missnöjet med att resurspassen blir kvar är ganska utbrett.

– Det är fortfarande det stora orosmomentet. Det finns en oro över att behöva åka till arbetsplatser där man inte varit innan, säger han.

Men även på den punkten har kommunen delvis tagit fasta på kritiken och skrivit in vikten av introduktion när man kommer till en ny arbetsplats.

–  Det tolkar vi som att det ska ske bredvid-gång när man kommer till nytt ställe. Sen får vi se hur man hanterar det nu, säger Andreas Christiansson.

Därför finns resurspassen

HR-direktör Charlotte Svensson säger att det skulle vara svårt att ha en heltidsorganisation utan resurspassen.

– Genom en ökad grundbemanning skapas en annan stabilitet. Men bemanningen är inte jämn över ett dygn. Det är därför resurspassen finns.

KA har tidigare berättat om protesterna mot så kallade hälsosamma scheman i Halmstad som ledde till att kommunen till slut backade och pausade införandet av nya scheman i delar av verksamheten.

Man har sett en ökning av uppsägningar, enligt Charlotte Svensson. Även om det inte går att slå fast att det har med schemat att göra.

– Vi kan se hur många som sagt upp sig men sen finns det alltid olika anledningar till att man säger upp sig.