Arbetsmiljöverket anser att arbetsskor i exempelvis vården skulle ha en begränsad effekt för att minska belastningsskadorna. Det kom fram i en rapport som Kommunalarbetaren skrev om i går, onsdag.

– Jag förstår inte alls hur man har kommit fram till den slutsatsen. Jag förstår faktiskt inte hur de tänker. Om man går mellan 10 000 och 20 000 steg om dagen säger det sig självt att det är viktigt att ha bra skor, säger Malin Ragnegård. 

”Verklighetsfrånvänt”

I Arbetsmiljöverkets rapport nämner man att exempelvis bättre utformade golv skulle kunna förebygga arbetsskador.

– Det är verklighetsfrånvänt. Då har man ingen koll alls på vad det är för arbete man utför i till exempel hemtjänsten.

Malin Ragnegård, Kommunal.
Malin Ragnegård, Kommunal.

Malin Ragnegård säger att de nu kommer att analysera rapporten djupare, men att Kommunal inte ger upp kampen.

– Vi kommer att fortsätta att ta strid för det här, det är en arbetsmiljöfråga, en jämställdhetsfråga och en rimlighetsfråga. Det borde vara självklart att när man kommer till en arbetsplats ska man bli klädd med de kläder och den utrustning som krävs för att man ska utföra det jobbet och förebygga skador. Då är arbetsskor en självklar del i det. 

Nyköping får arbetsskor

Det finns flera ställen där man lyckats få till arbetsskor, en är Nyköpings kommun där vård- och omsorgsnämnden i september fattade beslut om fria arbetsskor till all personal i äldreomsorg, funktionshinderomsorg och hälso- och sjukvård.

– Fria arbetsskor för medarbetarna inom omsorgerna handlar om likvärdighet, arbetsmiljö, hygien och pengar för den anställde, sade ordförande Carina Wallin (S) i ett uttalande.

Målet är där att skorna ska införas från och med årsskiftet. 

Det är glädjande att se att det finns många lokala fackliga företrädare som kämpar och har lyckats.

Malin Ragnegård, Kommunal

– Det är glädjande att se att det finns många lokala fackliga företrädare som kämpar och har lyckats. Ju fler som lyckas desto bättre blir det, då blir det en skjuts i organisationen och också mer press på dem som har makten att faktiskt förändra det här, säger Malin Ragnegård.

Även på många andra håll i landet finns lokala löften om arbetsskor.

– Vi måste självklart följa upp löftena och se till att de verkställs, säger Malin Ragnegård.