Den 11:e september gick Sverige till val. Som många av oss befarat gick Sverigedemokraterna framåt och blev Sveriges näst största parti.

Med detta har inte bara en av fem röstberättigade (som valt att rösta) lagt sin röst på ett parti som vilar på nazistiska grunder, varannan röstande medborgare har också valt att lägga sin röst på en regering som aktivt gör sig beroende av förhandlingar och samarbete med detta i grunden odemokratiska parti.

Vi kommunalare och våra kamrater i LO-kollektivet har gjort mycket för att lyfta fram den sidan vi vet gynnar oss och de våra, men har vi gjort tillräckligt?

Vi måste börja våga prata klass igen!

Valrörelsen har tillåtits utspelas på borgarnas och extremhögerns planhalva. När vi som samhälle borde samtala om integration och socioekonomisk utsatthet har vi i stället skrikit oss hesa om flyktingnivåer och gängkriminalitet.

Våra utsatta områden är inte en fråga om integration eller en invandrarfråga, det är en fråga om klass. Vi måste börja våga prata klass igen!

Det är våra hem det handlar om

När samtalen borde handla om tidigare insatser, trångboddheten i utsatta områden och en eftersatt skola då har vi tillåtit debatten att handla om hårdare tag och högre straffsatser.

Dessa områden som högern så gärna benämner som ghetton är våra hem. Vi kan inte tillåta diskussionerna om våra hemområden baseras på högerns desinformation och bristande kunskap. Våra förskolor och lokala matbutiker ligger i de områden Ebba, Jimmie, Johan och Ulf kallar ”no go”-zoner.

När högern skriker kärnkraft måste vi våga svara hållbarhet.

Oavsett vilken sida som regerar när denna mandatpingis är över så står vi inför det faktum att Sverige kommer att ha ett osäkert parlamentariskt läge där en enskild politisk vilde kan förändra spelplanen fullständigt. Redan den här veckan börjar arbetet för att förhindra denna situation efter valet 2022.

Vi måste sätta agendan

Vi som kommunalare måste tillsammans försäkra oss om att vi är med och sätter agendan för vilka frågor som är avgörande inför valet 2026.

När vi går till val igen vet vi att vi kan vinna om frågorna som debatteras är de som ligger oss närmast. Därför måste vi redan nu ut och debattera offentlig sektor, vi måste debattera värdegrund i politiken och när högern skriker kärnkraft måste vi våga svara hållbarhet.

Vi i sektion skola-service, avdelning Stockholm, väljer att påbörja valkampanjen inför 2026 i dag. Vi förväntar oss att hela förbundet gör detsamma.