Det största sjukvårdspartiet var förra mandatperioden det som fanns representerat i Region Norrbotten. De fick i valet 2018 34,7 procent av rösterna där. Nu störtdyker partiet och får ett preliminärt valresultat på 8,2 procent. Partiet fick bland annat hård kritik av Kommunal i fjol då man ställde sig bakom en uppsägning av en rad serviceanställda kommunalare.

– Det säger sig självt att om man lovar runt och håller tunt så blir det ett sådant här resultat, säger Marianne Engberg, som är Kommunals sektionsordförande för de regionanställda i Norrbotten.

Hon pekar på flera löften som inte har infriats av Sjukvårdspartiet, bland annat fler magnetkameror och ett BB i Kiruna.

Västernorrländsk raket

Liknade ras ser vi i Dalarna, Gävleborg, Södermanland och Värmland.

Den stora valraketen när det gäller regionala partier är i stället Sjukvårdspartiet Västernorrland som bland annat gick till val på att bevara akutsjukhuset i Sollefteå.

Noteras kan annars att Socialdemokraterna är största parti i samtliga regioner och, vilket Dagens Medicin var först med att rapportera, att Liberalerna ser ut att tappa sin representation i sju regioner, de sitter sedan tidigare inte i Region Norrbotten.