Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att lära alltifrån knattar till 75-åringar att rida. Mest gillar jag den pedagogiska biten, att se människor växa genom att träna på att vara tydliga i förhållandet till ett djur.

Jag har haft egen häst sen jag var fyra och tänkte inte alls jobba med hästar utan ha ett mer normalt jobb. Men så gick jag hästgymnasiet och tänkte, varför ska jag inte jobba med det roligaste jag vet. Och så utbildade jag mig till ridlärare och har varit här nu i 4,5 år.

Vad är svårast i ditt jobb?

– Det är nog gränsdragningen. Eftersom jag har min egen häst på samma stall som jag jobbar kan det vara svårt för andra att veta när jag är där som ridlärare eller som Ellen privat. Ridklubben ägs av en förening och bygger på mycket ideellt arbete, jag har fått känna mig fram var mina gränser går. Vi är sex anställda och det är en familjär stämning.

Du jobbar alltid eftermiddagar och kvällar, varför då?

– Eftersom jag jobbar med andras hobby. Jag har runt 80 elever under en vecka fördelat på tio grupper. Vissa är nybörjare, andra rider som motion eller för att finslipa en detalj. Två dagar i veckan jobbar jag fackligt inne i Norrköping eftersom jag är regionalt skyddsombud, då är det vanliga kontorstider.

Lär av de mer erfarna

Vilka frågor får du från medlemmar då?

– Det kan vara om rehabilitering, sjukskrivning eller en arbetsskada. Det är frustrerande ibland när medlemmar ringer om arbetsgivare som gör fel. Då behöver de stöd och pepp för att driva frågan vidare. 

Hur länge har du varit med i Kommunal?

– Sen jag gick i gymnasiet. Facket kom ut på skolan och informerade om att de fanns och vad de gjorde. Då fick man gå med gratis.

Hur kom det sig att du blev regionalt skyddsombud?

– Jag såg en annons och sökte. Trots att jag inte hade någon tidigare facklig erfarenhet fick jag uppdraget. Vi är sju regionala skyddsombud i Kommunal Öst och jag lär mig mycket genom att gå sida vid sida med de mer erfarna. Det är learning by doing.

Vilka områden ansvarar du för?

– Gröna sektorn på privata sidan. Den som handlar om hästar och ridskolor, lantbruk, golfklubbar och sotare. Jag gör skyddsronder och ser till att de gör sitt arbetsmiljöarbete.

Många saknar kollektivavtal

Vilken bransch har mest att jobba med vad det gäller arbetsmiljö och villkor?

– Alla branscher har sina utmaningar, men hästbranschen som jag har mest erfarenhet av, har definitivt mycket att jobba på när det kommer till löner, arbetstider och arbetsmiljö. Där är man ofta anställd av små arbetsgivare och många saknar kollektivavtal. Hästskötarna har det extra tufft.

Hur får man unga att engagera sig fackligt?

– Jag tror inte att det ska vara så mycket propaganda. De flesta vet att facket finns. Däremot tror jag att man ska ut och informera om vad som inte är okej på en arbetsplats. Det väcker tankar så att de kan fundera själva på hur det ser ut där de jobbar.

Vad är roligast med att vara regionalt skyddsombud?

– Att få fajtas för rätt och fel å medlemmarnas vägnar, och att man lär sig massvis.