OBS! Klicka här för aktuell info om ob under midsommarhelgen 2023.

Varför kan det bli storhelgs-ob på nationaldagen 2022?

SVAR: Vanligtvis ger nationaldagen helg-ob. Men i år är det lite speciellt. Om det är så att pingst räknas som storhelg i avtalet kan ob-tillägget för storhelg även gälla nationaldagen. Skälet är att pingst infaller helgen innan nationaldagen. I de avtal som ger rätt till storhelgs-ob för pingst gäller den högre ersättningen vanligtvis till morgonen den första vardagen efter helgen. Eftersom pingst i år följs av nationaldagen den 6 juni som är en måndag så gäller det högre ob-tillägget i många avtal till morgonen den 7 juni. Se vad som gäller för dig.

Vad är storhelg?

SVAR: Storhelg kallas vissa helger där kollektivavtalet kan ge ett högre belopp i ersättning för obekväm arbetstid, alltså så kallat storhelgstillägg. Ofta gäller tillägget från kvällen före helgdagsaftonen eller helgdagen till morgonen på vardagen närmast efter. Klockslagen kan variera i olika avtal. Anställda i kommuner och regioner som arbetat natt mot storhelg får extra natt-OB. Det gäller även Sobona-företag i vården.

Vad räknas som storhelg?

SVAR: Det beror på vilket avtal som gäller. Men vanligtvis dessa helger:

  • Midsommarafton, midsommardagen och söndag efter midsommar.
  • Julafton, juldagen och annandag jul.
  • Nyårsafton och nyårsdag.
  • Långfredag, påskafton, påskdag och annandag påsk.
  • Pingstafton och pingstdagen (i vissa avtal).
  • Allahelgona (Svenska kyrkan).

Hur stor är ersättningen per timme för storhelg?

SVAR: Vad som är storhelg bestäms i Kommunals olika avtal. Hur stor det extra ob-tillägget blir varierar också. Här kan du kolla vad som gäller för dig.

Vilka får storhelgs-ob i pingst?

SVAR: Det finns anställda som fortfarande får storhelgs-ob i pingst. Det betyder högre ersättning kvällen före pingstafton fram till morgonen den första vardagen efter helgen. Eftersom nationaldagen är en röd dag och i år en måndag så gäller den högre ersättningen fram till morgonen tisdagen den 7 juni. Vilka klockslag som ger den högre ob-ersättningen varierar beroende på vilket avtal som gäller. Storhelgs-ob gäller bland annat:

  • Personliga assistenter där avtal finns med Fremia (fd KFO), Sobona/KFS och Vårdföretagarna.
  • Bussbranschavtalet BBA.
  • Anställda i Svenska kyrkan.

Varför räknas inte pingst som en storhelg i alla avtal?

SVAR: I flera avtal har storhelgstillägget för pingsthelgen bytts mot högre ob-tillägg för till exempel kvällar och nätter. Det gäller bland annat: