I Bollebygd som på så många andra håll i landet arbetar hemtjänstpersonalen efter scheman som anger på minuten hur långt ett visst moment ska vara: ”dusch” tio minuter, ”städning” femton minuter och så vidare. Men nu ska alltså det här systemet bort och ersättas med det som kallas tillitsbaserat arbete, något Bollebygds Nyheter rapporterade först.

”Nu ska det finnas tid”

– Ibland kan ett moment ta längre tid. Nu ska det finnas tid att sitta och prata med dem. Att man inte bara går in och vänder, duschar, byter blöja och åker iväg, säger kommunalaren och huvudskyddsombudet Bobbo Bohlin.

Bobbo Bohlin, Kommunal.
Bobbo Bohlin, Kommunal.

Socialdemokraterna i Bollebygd ligger bakom förslaget.

”Lättare att få personal”

Bobbo Bohlin ser flera fördelar med det tillitsstyrda sättet att arbeta:

– Det är lättare att få personal skulle jag kunna tänka mig när man inte behöver stressa på varje arbetsplats. Och det är jättebra för arbetsmiljön. Mår personalen bättre så får vi mindre sjukskrivningar. Brukarna kommer också att må bättre. Det är positivt både för brukare och personal.

Men blir det inte dyrare för kommunen?

– Det blir det väl, men det kommer nog att bli lättare att få personal hit.

Vilket är ditt tips till andra kommunalare som också vill ha bort minutstyrningen?

– Tipset är väl att man ska vända sig till politiken och försöka få bort det därigenom.