»Vi lär barnen hållbar utveckling«
Med hjälp av virkade sopsamlarmonster hjälper barnskötare Susanne Lundell barnen hur man sorterar sopor.
Hallå där, Susanne Lundell, 59 år, Falun, hur reagerar folk när du säger att du jobbar på förskola?
– En del säger, oj, hur orkar du det med så många barn och stora barngrupper? Men sedan kan andra säga att vad mysigt med barn. Det är lite blandat.
Vad är det finaste minnet från ditt jobb?
– Jag hade en pojke som inte mådde så bra och han och jag kom varandra ganska nära. När jag såg honom några år senare på cykelbanan släppte han cykeln och sprang fram och kramade om mig. Då känner jag att jag har gjort något bra för honom ändå, fast han hade det kämpigt.
Ni jobbar med sopsamlarmonster just nu. Vad är det?
– Vi lär barnen hållbar utveckling och hur man sorterar soporna. Vi visar även filmer om vad som händer med soporna efter man har sorterat. Min kompis Eva som älskar att virka har gjort 19 monster och de är så populära. Den som tar hand om papper heter Pappis, Plastis tar hand om all plast, och Flamman allt brännbart. Efter två veckor flyttar det in ett nytt monster och barnen bygger hus till dem. Vi har hört hur barnen rättar sina föräldrar om hur soporna ska sorteras.
Hur hinner ni planera teman som det här?
– Det här med sopsamlarmonster kommer från Hässleholms kommun som har massor med material på sin hemsida som man kan trycka ut gratis. Men det är klart att första gången man gör det så är det mycket att förbereda. Vi har en timmes planering per vecka och sedan tar vi tid när det finns möjlighet.
När funderar du på att byta yrke?
– När man känner att man inte räcker till, som när ett barn behöver extra stöd och vi inte får det. Men det har inte hänt ofta, för det mesta är det roligt, trevligt och bra.