Det var under coronaåret 2020 som städarna i Herrljunga kommun samlades för en arbetsplatsträff (apt). Bakgrunden var att kommunen hade pratat om att vårdpersonalen skulle få en bonus, men beslutet fick flera städare att reagera – varför belönades inte deras arbete? 

– Vi spritar av allt när vi städar och bär full skyddsutrustning när vi är hos de gamla. Vi kämpar lika mycket som vårdpersonalen, konstaterar Tomas Grönros, städare och Kommunals huvudskyddsombud i Herrljunga kommun.

Till slut bestämde politikerna att även städarna skulle ingå i lönesatsningen. Efter att ha jämfört personalens löner med lönenivån i grannkommunen – Vårgårda – spikades det att det skulle skjutas till ytterligare 1 000 kronor per medarbetare i städarnas lönepott. 

Satsar på låglöneyrken

Exakt hur mycket varje anställd fick i löneförhöjning bestämdes dock av den närmaste chefen. 

– Jag tycker det var jättebra. Som lokalvårdare har vi inte så höga löner över huvud taget. Dessutom skiljer det knappt 15 minuter mellan kommunerna och då är det märkligt om man tjänar en tusenlapp extra av att åka till Vårgårda och jobba, säger Tomas Grönros. 

Ior Berglund är kommundirektör i Herrljunga kommun. Hon berättar att man har fortsatt att satsa på traditionella låglöneyrken även under 2022. I år har politikerna skjutit till 450 kronor ytterligare per person i städarnas lönepott utöver en generell höjning på 2,1 procent. Dessutom har man gjort en liknande satsning för måltidspersonal och de som jobbar med fastighetsskötsel eller vaktmästeri.

– Det är upp till politiken om vi kan fortsätta med satsningen, men vi tycker alla att det är väldigt viktigt att dessa yrkesgrupper får en bra lön, säger Ior Berglund.