Jobbar du i helgen? Jobbade du jul och nyår, jobbar du påsk? Vårens röda dagar?

De senaste 14 åren har jag arbetat jul- eller nyårshelgen. Det har inte varit så mycket mer med det. Jag älskar de där dagarna, men inkomsten på storhelgerna ­behövs. Dessutom är det ju inget konstigt att jobba helg. Hur många jobbar inte dessa helger? Och vanliga helger. Fredagskvällar och lördagskvällar, nyårsnätter, påskar och midsomrar och …

Men förra året var jag ledig på jul. Ledig på nyår. Det var overkligt och skönt, som lyx kändes det. Men det märkliga är att det ses som normalt. I bilderna som målas upp av helg och vardag och storhelger så ser alla ut att arbeta måndag till fredag. Det är som att vi inte finns. Det verkar vara ett fullvärdigt liv att ha regelbundna arbetstider. Onormalt att inte ha det. Det var märkligt att inte gå till jobbet någon av helgerna, jag minns inte ens riktigt hur det var när jag var ledig alla de där dagarna sist. 

Nästan vars fjärde jobbar skift

Trevlig helg! Det är fredag eftermiddag, avskedsfrasen känns igen. För på helgerna är vi alla lediga. Inom normen äger lönearbetet rum måndag till fredag. Kvällsjobbare, nattjobbare, helgjobbare. Vi är så många men i det normala livet tycks alla jobba dagtid, vardagar. Nästan var fjärde anställd i Sverige jobbar skift, men det syns inte. I det normala livet finns vi inte. 

Hur vore det om heltid var 30 timmar när du jobbade skift, i stället för några timmar i veckan kortare än heltidsmåttet, som det är nu?

Alla studier visar att oregelbundet arbete och nattarbete är betydligt mer slitsamt. Hur vore det om heltid var 30 timmar när du jobbade skift, i stället för några timmar i veckan kortare än heltidsmåttet, som det är nu? Skulle vi fortfarande bli lika slitna? I stället är lönerna inom vård och omsorg ofta så låga att en lön utan helg- och kvälls-ob inte skulle vara möjlig att leva på.

Betala vad det är värt

Precis som hbtq-rörelsen visar oss att vi kan vara stolta över att vara lesbiska och så vidare behöver vi en arbetarrörelse som säger att helgjobb är status, att det är fint och värdefullt att ha jobbat i jul eller att jobba i påsk. Med stolthet därför att det är just dessa jobb som är samhälls­bärande, som inte kan läggas åt sidan klockan 16 och återupptas nästa dag. Och framför allt ska det så klart betala sig att utföra arbete på de tider när kroppen egentligen mår bäst av att vila. Att uppvärdera det arbete som nedvärderas. Att betala vad det är värt. Att skapa arbetsmiljöer där människor vill vara och håller sig friska, med fungerande system för vikarier.

Det är dags för ett skiftarbetets hbtq-rörelse. Ett varsågod från alla som upprätthåller alla samhällsfunktioner medan de som är normen sover och jobbar dagtid.

PS. Om ni inte har vaccinerat er, gör det. För vi lever här tillsammans, för att vi ska kunna fortsätta göra det.