Den tvååriga pandemin har satt stor press på personalen inom vård och omsorg. Nu står det klart att medarbetarna i Ängelholms kommun får två extra semesterdagar i år – syftet är att dels visa uppskattning, dels ge personalen återhämtning. 

– De som har drabbats hårdast i sitt yrke är de som jobbar nära människor. Det har varit långa pass, inställda semestrar och i perioder full skyddsutrustning och med allt som det innebär, säger Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande.

Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.
Robin Holmberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.

Ungefär 900 anställda omfattas av beslutet, som togs av en enig kommunstyrelse. På måndagen ska förslaget klubbas igenom i kommunfullmäktige. I nuläget är det oklart om det bara är ordinarie personal som får extra semesterdagar eller även vikarier. 

Kommunal ser utmaning

Kommunals sektion i Ängelholm/Båstad tycker att det är bra att medarbetare får två extra semesterdagar i år. Dock flaggar man för att det är viktigt att göra det möjligt för personalen att faktiskt använda ledigheten.

– Semesterdagarna låter bra, men kruxet är att man ska ha möjlighet att ta ut dem. Under pandemin har arbetsgivaren haft svårt att rekrytera kompetent personal och låta folk ta ut sin semester, säger Ann Gröhn, förhandlingssamordnare och företrädare för vård-och omsorg på Kommunals sektion. 

Ann Gröhn, Kommunal.
Ann Gröhn, Kommunal.

Robert Holmberg tycker att det är en relevant synpunkt. 

– Naturligtvis styr pandemiläget, men förhoppningsvis är vi på väg ut ur det värsta. Vi kommer uppmana cheferna att hitta en möjlighet för personalen att få sin extra återhämtning, säger Robert Holmberg.