Snart två år med pandemin. År som gjort det brutalt tydligt för alla vilka brister som finns inom välfärden. Ni som har ett välfärdsjobb visste det ju redan.

När vi nu är inne i en ny och mycket smittsam fas kan det så klart finnas behov av olika former av restriktioner. Men dessa kan bara ge tillfälliga effekter som förhoppningsvis lättar trycket på vård, omsorg och transporter. De ändrar inget i grunden. De rättar inte till de grundläggande systemfelen.

Att investera i välfärden så att villkoren förbättras långsiktigt och på ett hållbart sätt tar tid. Så nu finns ingen tid att förlora.

Många års sparkrav och effektiviseringar har lett till en underdimensionerad välfärd vars effekter är hårt pressade medarbetare och för få vårdplatser, bara för att nämna ett par exempel.

Att investera i välfärden så att villkoren förbättras långsiktigt och på ett hållbart sätt tar tid. Så nu finns ingen tid att förlora.

Välfärden viktig valfråga

I år är det val till riksdag, regioner och kommuner där välfärden kommer att vara en av de viktigaste frågorna. Vågar man hoppas att det inte stannar vid fluffiga vallöften utan också leder till handling som ger en välfärd i världsklass?

Att ha vettiga scheman med rimlig tid för återhämtning är en faktor som just skapar bra förutsättningar för en väl fungerande välfärd.

KA:s reportrar Mats Gustafsson Hedenström, Stephen Lindholm och Christina Swahn har under senare tid tagit ett grepp om arbetstiden och kan bland annat visa hur en minskad arbetstid på natten slår totalt olika beroende på var man jobbar och hur busschaufförer får galet långa arbetsdagar. Men också hur medarbetare glatt går till sin arbetsplats eftersom de själv får bestämma sitt schema.

Missa inte deras granskning! Hela vår bevakning av arbetstid och scheman hittar du här.