Under tisdagen meddelande finansminister Mikael Damberg (S) att regeringen till följd av den ökade smittspridningen återigen tillfälligt vill slopa karensavdraget. Karensavdraget innebär att man själv måste stå för en del av sjuklönen om man blir sjuk. 

Vad säger du om att regeringen nu tillfälligt slopar karensavdraget?

– Det är klart att det är glädjande, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård. Men det här att man tar bort och sedan återställer och sedan tar bort det igen, visar bara på att man måste slopa karensavdraget helt. Det finns ingen anledning att ha det kvar. Inget annat nordiskt land har något karensavdrag och det funkar utmärkt där.

Covid-19

Emma Missne: Arbetarklassen fick ta covidsmällen

Krönikor

Varför är detta viktigt?

– Det är jätteviktigt att minska smittspridningen överlag och speciellt i en pandemi. Men sedan handlar det om klasskillnad. De allra flesta medlemmarna i Kommunal har ingen möjlighet att jobba hemifrån. Alla ska ha lika stor möjlighet att kunna vara hemma vid sjukdom.

Hur arbetar Kommunal för att karensavdraget ska slopas permanent?

– Vi kommer att fortsätta vårt opinionsarbete med den här frågan. Vi gör allt vi kan för att påverka beslutsfattarna för det här är en jätteviktig fråga för medlemmarna. Vi kommer att fortsätta det arbetet ända in i valrörelsen.

Karensavdraget

  • Kallades förut karensdag.
  • Karensavdraget är 20 procent av sjuklönen – ett engångsavdrag baserat på en genomsnittlig arbetsvecka. 
  • Sjuklönen är 80 procent av den anställdas lön och andra förmåner. Från den anställdas sjuklön görs ett karensavdrag.