– Arbetsledaren tog beslutet att assistenten skulle vara kvar på arbetet och det är väl där det har brustit, anser vi. Personalen skulle tagits ut tjänst direkt, säger Ewa Wilstrand, verksamhetschef vid det aktuella assistansbolaget.

Det är i en Lex Sarah-anmälan av händelsen som historien berättas, något som lokala medier och Expressen också har rapporterat om. 

Assistenten sms:ade till sin arbetsledare vid assistansbolaget och informerade om sitt tillstånd, men personalbristen gjorde att assistenten i stället tog febernedsättande läkemedel och fortsatte att arbeta. Några dagar senare gjorde assistenten, som var ovaccinerad, ett covid-test som visade sig vara positivt.

Varför tog arbetsledaren det här beslutet?

– Det finns väl inte så mycket förklaring mer än att hon kände att det finns ingen personal men vi har ju alltid ett akutnummer som man kan ringa så att man kommer i kontakt med någon av cheferna. Det finns alltid den möjligheten och det anser jag att hon skulle ha gjort. I det här fallet vet jag inte exakt varför hon inte gjorde det, säger Ewa Wilstrand.

De är inte tagna ur tjänst, däremot så är båda ovaccinerade. Det är inget krav vi kan ställa.

Ewa Wilstrand, verksamhetschef

Det är ännu oklart om Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, kommer att gå vidare med händelsen. Ivo har begärt in kompletterande uppgifter från bolaget och ett möte är inbokat i december.

Brukaren togs in på sjukhus och avled åtta dagar efter assistentens första symtom men smittkälla går inte att fastställa trots smittspårning av smittskyddsenheten.

Bolaget har vidtagit flera åtgärder. Bland annat har man informerat assistenter och arbetsledare om vikten av att ingen ska arbeta med symtom på covid-19.

Hur mår assistenten och arbetsledaren efter detta?

– Det är klart att de har känt skuld i det här. Vi hat försökt stötta dem och prata med dem så mycket som möjligt. De är inte tagna ur tjänst, däremot så är båda ovaccinerade. Det är inget krav vi kan ställa. Men den ena av dem har nu bokat tid för vaccination, säger verksamhetschefen Ewa Wilstrand. 

Har det varit aktuellt med repressalier?

– Det har vi inte diskuterat. Utan vi har haft samtal och om det någon gång skulle hända igen ska de absolut ringa akutnumret och diskutera vidare med cheferna.