I slutet av september stod det klart att sju förskolor i Karlskrona ska sluta att laga mat åt sina elever. I stället ska maten tillagas på större kök och sedan köras ut till förskolorna. En orsak är att kommunen behöver spara pengar.

För kockarna innebär beskedet en omplacering till de större köken där maten ska tillagas, enligt kommunen. Det kan till exempel vara på en annan förskola, grundskola eller inom äldreomsorgen. 

– Jag är jättebesviken. En anledning till att jag började jobba här är för att jag vill vara nära barnen och pedagogerna, säger Sofia Johannesson, som har jobbat som kock i Karlskrona kommun i 17 år. 

Sofia Johannesson.
Sofia Johannesson.

Tidigare arbetade hon på ett kök inom äldreomsorgen. Till slut tog längtan över. Sofia Johannesson ville jobba nära de som ska äta maten. I dag jobbar hon på ett av tillagningsköken som ska stängas.

En vanlig dag tillagar Sofia Johannesson ungefär 55 portioner. 

– Jag brukar tillaga maten utomhus i bland. Det tycker barnen är jättespännande. Jag vill inte bara vara ”hon i köket”. Jag vill vara en aktiv del av verksamheten och gemenskapen, säger Sofia Johannesson.

Enligt kommunen räknar man med att spara en miljon kronor, men det finns också ytterligare ett skäl som gör att kommunen vill stänga de mindre tillagningsköken och göra om dem till serveringskök, enligt Eva Strömqvist (S), ordförande i drift- och servicenämnden. 

– Arbetsmiljön är en stor faktor i vårt beslut. De små köken är mer sårbara ifall någon i personalen är borta. Då måste man täcka upp från bästa förmåga från de större köken, säger hon. 

Det är en skillnad om det luktar mat i köket och om måltiden kommer i en låda.

Roger Thelin, koch och huvudskyddsombud

Kommunal håller med om att de mindre köken är sårbara, då det kan bli svårt att täcka upp om någon blir sjuk. Däremot kritiserar sektionen i Karlskrona att det saknas mer information om hur detta påverkar medarbetarna.

– Många av förskolorna ligger i byar som är flera mil från centrala Karlskrona. De som lever där vill ha kvar tillagningsköken för barnens skull. Det är en skillnad om det luktar mat i köket och om måltiden kommer i en låda, säger Roger Thelin, kock och huvudskyddsombud.

Han tillägger:

– Vissa tycker ju att deras yrkesstolthet sätts åt sidan.