Undersköterskor, vårdbiträden, stödassistenter och andra yrkesgrupper som jobbar natt då det blir vintertid får övertidsersättning. Det gäller anställda i kommuner, regioner och kommunala bolag.  

För anställda i privata bolag gäller andra regler.  

Övertidsersättning i kommuner och regioner  

De som arbetar när klockan vrids tillbaka och jobbar en extra timme på passet natten till den 27 oktober 2024 får betalt för övertid. Detta gäller anställda i kommuner, regioner och vårdföretag med Sobonaavtal.   

Det som ges är enkel övertidsersättning, (180 procent av månadslönen dividerat med 165). Det gäller både deltids- och heltidsanställda enligt avtalet med SKR, Sveriges Kommuner och Regioner. 

Hur mycket pengar det blir beror alltså på vilken månadslönen är. För en undersköterska blir ersättningen 316 kronor per timme utifrån medellönen ifjol för kommunanställda.

Den som jobbar på schema med både vardagar och helger får också en timmes extra ob-ersättning, alltså natt-ob för helg på 73,50 kronor per timme. 

Ob-tillägg i stället för övertidsersättning  

Stödassistenter och andra yrkesgrupper som arbetar inom LSS-verksamhet eller sjukvård där det finns avtal med Vårdföretagarna (Bransch E) får ob-tillägg på 60,10 kronor den extra timmen. Alltså inte övertidsersättning.  

Undersköterskor och vårdbiträden som arbetar inom äldreomsorgen där det finns avtal med Vårdföretagarna (Bransch F) får ob-tillägg på 59,90 kronor den extra timmen. Alltså inte övertidsersättning.   

Undersköterskor och andra yrkesgrupper som arbetar hos arbetsgivare som har avtal med Fremia (Hälsa, vård och omsorg) får ob-tillägg på 61,49 kronor den extra timmen. Alltså inte övertidsersättning.   

Personliga assistenter i privata bolag

Personliga assistenter som är anställda i företag som har avtal med Vårdföretagarna (Bransch G) får ob-tillägg på 62,51 kronor den extra timmen. Alltså inte övertidsersättning.  

Personliga assistenter som arbetar hos arbetsgivare som har avtal med Fremia för personlig assistans får ob-tillägg på 61,81 kronor den extra timmen. Alltså inte övertidsersättning.   

Hur påverkas dygnsvilan?

Dygnsvilan påverkas för de allra flesta inte alls vid övergången till vintertid. Men de som genom dispens eller mbl-förhandling har ett pass som är längre än 20 timmar får jobba en timme extra den natten.  

Det här är inte reglerat i något avtal. För kommun- och regionanställda har SKR/Sobona och de fackliga organisationerna bara konstaterat att det blir så. Den enskilde får betalt för en timme extra och kompenseras med en dygnsvila som motsvarar samma antal timmar man jobbat. 

För privatanställda finns inget avtal som reglerar kompensation för “brott” mot dygnsvilan. Även här är riktlinjerna till arbetsgivarna att betala för en timme extra, men i det fallet endast ob-ersättning.