– Vi har fått testa olika tysta leksaker för att få ner ljudnivån på förskolan. Vi har mjuka klossar som är jättebra för det blir mindre skrammel. Vi har haft träklossar innan och när de rasar blir det väldigt höga ljud. Barnen tycker skumklossarna är roliga att leka med. En del biter i dem och ibland lossnar det bitar så vi har fått kasta klossar efterhand. Det är synd att vi inte kan köpa in fler, säger Monica Johansson.

Tips! Billigare med tvättsvamp

Skumklossar kan vara dyra att köpa in. På Monicas förskola har personalen själva köpt in tvättsvampar som barnen kan bygga med. De är betydligt billigare. 

– Det är speciella företag som säljer klossarna och det ingår inte i kommunens upphandling. Men vi har själva köpt in tvättsvampar i olika färger. De går också att bygga med och barnen leker att de är telefoner. De är inte lika trevliga att bita i heller eftersom de har en sträv sida. 

– Sedan jag började jobba 1979 är det mycket som har ändrats. Ett tag hade vi elektroniska leksaker som pep.  Och förr i tiden hade vi låga bord och låga stolar som vi satt på. 

– Nu finns det både höga stolar och bord, och låga till barnen. Och alla bordsytor är ljuddämpande. Så visst har saker förbättrats. Samtidigt är det mycket andra ljud i förskolan. Men vi försöker vara ute mycket för det blir mindre ljud då.