Plus 21,5 miljarder. När 2020 summeras visar Sveriges regioner på ett totalt överskott om hela 21,5 miljarder kronor, enligt nya siffror från Statistiska central­byrån. En viktig förklaring till det enorma överskottet är de pengar som regeringen skjutit till för att kompensera regionerna för ökade kostnader i samband med pandemin.

Ett överskott kan man ju hantera på många sätt. Så när beskedet från många av Sveriges regioner är att man tänker spara överskottet och använda som en buffert för tuffare år framöver blir det provocerande.

Vi står nu inför en sommar då många, särskilt inom vården, går på knäna efter ett drygt år av krislägesavtal, övertidstimmar och inställda ledigheter. Bara för att nämna något av allt det som påverkat både det fysiska och psykiska måendet.

Det hade ju, för att uttrycka sig försiktigt, inte varit svårt att hitta sätt att använda överskottet på ett sätt som gett mer återhämtning och vettiga villkor. På kort sikt för att man ska orka igenom pandemin och på lång sikt för att säkerställa ett humant arbetsliv som både gör att de som jobbar där stannar kvar, och för att locka till sig nya medarbetare, som så väl behövs för att vården och omsorgen ska fungera.

Lästips 1: Efter Arbetsmiljöverkets agerande i samband med skyddsstoppen förra året är många skyddsombuds förtroende för myndigheten i botten. Helena Gunnarsson, Johan Erlandsson och Therése Söderlund har pratat med flera av dem.

Lästips 2: Kommunals ordförande Tobias Baudin har följt Mira Hjorts, Christina Swahns och Mats Gustafsson Hedenströms granskning av hälso­scheman.

Lästips 3: Följ med vår reporter Catarina Berglund ut till en kolonitomt i södra Stockholm där hon möter det orädda ombudet Carina Lenngren.

Jag vill passa på att tacka alla som tog sig tid att svara på frågor i den läsarundersökning vi gjort under våren. Extra kul är det självklart att Kommunalarbetaren överlag får väldigt fina betyg från er läsare. Resultatet från undersökningen hjälper oss i vårt arbete med att utveckla tidningen – både att bli ännu bättre på det ni gillar med tidningen, och komma till rätta med de delar som inte fungerar lika bra.

Det sista numret av tidningen före sommaren är skickad men KA fortsätter som vanligt att bevaka det som händer inom vårt område i digital form. Läs oss på ka.se och följ oss på Facebook, Twitter och Instagram så missar du inget. I slutet av augusti är papperstidningen tillbaka igen.

Hoppas att ni alla får en riktigt skön och vilsam sommar!