Det handlar inte om så kallade krislägesavtal utan det här går utanför det. Den berörda personalen ska ”rotera”, vilket innebär att man tvingas köra från Piteå och Kalix till Sunderbyns sjukhus utanför Luleå, en sträcka på sex respektive åtta mil enkel väg.

– Har du något mindre barn som lägger sig före klockan nio så kommer du inte att träffa dem de här dagarna, säger Marianne Engberg, som är ordförande för Kommunals regionsektion i Norrbotten.

Kommunal är mycket kritiskt, framför allt alltså mot att det inte går ut någon extra ersättning till de anställda.

– Den här personalen har redan jobbat oerhört hårt. Nu stiger covidtalen i regionen och för att lösa bemanningen i sommar lägger man ut 12,5-timmarspass med ett förtäckt hot om att annars kan ni inte få ut er semester, säger Marianne Engberg.

De vårdanställda har vänt sig till facket och sagt okej, men vad kan regionen då ge oss?

– De säger: vi stället upp för regionen, kan de ställa upp med nån sorts kompensation? Pengar eller semester? De är ganska öppna för att bara bli sedda och bekräftade av arbetsgivaren, säger Marianne Engberg.

Den högste ansvarige politikern är Sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård, som är regionstyrelsens ordförande. Han säger:

– Ja, 12,5 timme är långa pass, men de som ofta har 36-timmarsvecka får ju egentligen 3-dagarsvecka i och med det här. Jag kan förstå att det är tungt och på många sätt jobbigt. Men på ersättningssidan får man ju också ersättning om man flyttar sin semester. Så det finns ersättningar. Alla har inte varit negativa, jag vet inte vad ni får för signaler.

Kommunals Marianne Engberg talar om ett mycket tufft år med corona och hon är missnöjd med hur den politiska ledningen har skött personalpolitiken:

– Det finns dagar då det känns som att jag hoppar ner i ett slukhål. Det är svårt att vara motiverande, peppande och kraftfull som facklig. Det enda jag möts av är ledsna människor, oroade människor, tröttkörda människor, illa behandlade människor som har svårt att få svar.

Har du någon förståelse för att politikerna måste få folk att jobba längre och att det här då är enda lösningen?

– Jag har en förståelse att folk måste få de vård den behöver. Men det här är samma region som gjort sig av med 500 anställda och nu varslar ytterligare. Så pengar finns, därför tycker jag inte att det är försvarbart, säger Marianne Engberg