Liksom i många andra kommuner var Smedjebacken på väg att införa så kallade hälsoscheman i höst. Det skulle innebära kortare men fler arbetspass för de som jobbar natt på äldreboenden. Nattarbetarna i Smedjebacken protesterade mot förslaget när det var demonstrationer i hela landet mot hälsoscheman i slutet på april.

Och det verkar ha gett resultat. Nu överger arbetsgivaren planerna på fler nattpass för personalen, vilket Nya Ludvika Tidning var först med att rapportera om.

Josefin Sundberg var en av de som demonstrerade i april. Hon är lättad över att schemaförändringen har stoppats. 

– Det känns ju bra, att det liksom blev en kompromiss som blev bra. För det vi absolut inte ville var att få fler nattpass. Det känns skönt att vi fick igenom det vi ville, det var det som var det största orosmomentet, säger Josefin Sundberg till KA.

Hälsoscheman

”Låt bli våra nattpass”

Arbetstider

Nattpassen ska alltså fortfarande kortas, från tio till nio timmar och femton minuter. Femton minuter av varje arbetspass som blir över ska användas till rapport och överlämning till dagpersonalen. Övrig tid kommer nattarbetarna behöva använda till sådant som utbildningar och apt-möten på dagtid. 

Josefin Sundberg vet inte riktigt varför arbetsgivaren ändrade sig, men säger att Kommunals sektion har träffat kommunen och lagt fram argument för varför det är ett dåligt förslag.

– Vår ordförande Ann-Ci var med på det mötet och jag tror att hon la fram lite fakta och forskning och så. Till slut förstod de väl att de måste göra något för att möta oss, säger Josefin Sundberg, som också är arbetsplats- och skyddsombud. 

Göran Kecklund, chef för Stressforskningsinstitutet.

Hälsoscheman

Inget forsknings­stöd för hälso­scheman

Arbetstider

Ann-Ci Steneryd, ordförande i Kommunals sektion Södra Dalarna, säger till Nya Ludvika Tidning att politikerna tidigare förmodligen inte förstod konsekvenserna av förändringen och att de starka protesterna från personalen har haft stor betydelse. 

– Jag är stolt över våra medlemmar som har satt ner foten och sagt att här går vår gräns. Personalen och fackombuden i Smedjebacken har gjort ett bra arbete, säger Ann-Ci Steneryd till Nya Ludvika Tidning. 

Ordförande i omsorgsnämnden, Monica Forsgren (S), bekräftar att de tagit stort intryck av personalens protester. 

– Ja, det har vi väl gjort. Det här innebär att de inte behöver jobba någon extra natt på det ordinarie schema de har nu och det var ju så de ville ha det, säger Monica Forsgren till Nya Ludvika Tidning.