Ismira Serdarevic.

Ismira Serdarevic.

Inte alla, men många som får en stomi på Västmanlands sjukhus i Västerås träffar Ismira Seradevic på mottagningen för tarmkirurgi. Jobbet går ut på att stötta dem som får delar av tarmar borttagna och får en påse på magen för urin eller avföring.

–  Det handlar om att få dem att acceptera. Jag gör allt jag kan för det.

Lyssna på poddavsnittut med Ismira Seradevic här:

Hennes metoder är ovanliga. Hon kan be någon måla en tavla eller skriva dikter eller vad som passar den personen. Det är därför hennes rum är fyllt med udda presenter som bilden av henne i en bil med snurrande bajs­korv på taket.

–  Jag är nog inte som andra. Man måste skratta och lyssna, då går det mesta.

Hon möter patienten innan de får stomin och efteråt. Tillsammans med stomiterapeuten ska hon se till att alla som får stomi kan leva ett bra liv. Det gäller att hitta rätt utrustning för varje person, att lära dem använda den och att få dem att söka hjälp så fort något inte är som det ska. Hon är den enda undersköterskan som fått ILCO:s (förbundet för stomiopererade) stomipris. Ett pris som ofta ges till hela avdelningar, forskare eller läkare.

–  Här på sjukhuset är det jag och docenten som fått det. Det betyder mycket för mig.

Nu i juni blir hon klar specialistunder­sköterska i akut- och intensivvård, men hon har inte pluggat för att byta jobb.

–  Nej, jag vill inte jobba med något annat än stomi – det är så intressant. Men jag vill utbilda mig för att utvecklas. Och jag vill ha papper på vad jag kan. Det är viktigt.

Hon ser det som det enda botemedlet mot att kallas ”bara undersköterska”.

–  Det har vi stått ut med i många år. Har man valt det här yrket ska man vara stolt över det. Det är jag.