– Svenska folket älskar ju verkligen medlemmarna i Kommunal. Det har inte minst coronapandemin visat på. Man har ju stått och applåderat. Men sen är det ju så att medlemmarna inte har nog höga löner eller nog bra anställningsvillkor. Så det här ska nog ses som att allmänheten tycker att vi skulle ha lyckats bättre för de här välfärdshjältarna som en del också kallar medlemmarna, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Kantar Sifo använder ett indexmått med en skala från minus 65 till plus 135 i sitt anseendeindex för intresseorganisationer. Kommunal får siffran 21. Förra året var den 22 men förändringen ligger inom felmarginalen.

– Vi ska komma ihåg att innan 2016 så var normalläget för Kommunal någonstans på 13–15. Sen rasade vi till källaren. Och i fjol så gjorde vi det här jätteklivet från 4 till 22. Jag hopas att det här kan bli vårt nya normala, säger Tobias Baudin.

Efter Kommunalskandalen 2016 har Kommunal flera år i rad förbättrat sitt anseende enligt undersökningen. Men i år tar det alltså stopp.

– Det här är allmänheten som svarat på en sifo-undersökning. Men man kan nog fundera på hur vi marknadsför Kommunal också. Men det viktiga är så klart att fortsätta kämpa vidare och göra det bättre för medlemmarna.

Är detta en viktig mätning?

– Det är svårt att mäta sådant här. Men vi har inte hittat någon bättre mätning över vad allmänheten tycker om oss, säger Tobias Baudin.

Tobias Baudin.
Tobias Baudin.

IF Metall, Byggnads och Elektrikerna är de enda LO-förbund där anseendet ökar i årets mätning. Byggnads, som ökar från 24 till 36, är den av alla organisationer som tar det största klivet framåt i anseende.

Det största fallet står Hyresgästföreningen för som går ner från 35 till 26.

Högst anseende i mätningen har, liksom i flera år, Friluftsfrämjandet som får siffran 69.

Det fackförbund som enligt mätningen har högst anseende är Sveriges Ingenjörer med siffran 51. Alla fackliga organisationer ingår inte i undersökningen.