Sluta så sent att man knappt hinner sova ordentligt innan det är dags att gå upp för att hinna till nästa dags jobb. Jobba fyra nätter i sträck och få en natts ledighet innan nästa nattpass börjar. Vara tvungen att ha sitt barn på nattis stora delar av helgen för att kunna jobba heltid.

Exemplen på hur hälsoscheman slår mot kommunalare inom vård och omsorg är många, något som blir brutalt tydligt när man läser KA-reportrarna Mira Hjorts, Christina Swahns och Mats Gustafsson Hedenströms stora reportage om hur hälsoscheman påverkar arbetslivet för tusentals kommunalare.

Att protesterna i olika form har varit både omfattande och ursinniga kan också läsas av i mängden reaktioner vi får när vi skrivit om dessa scheman, som oftare benämns ohälsoscheman. Eller konsultschema, som Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog tidigare kallat dem och syftar på att de har skapats av personer som aldrig arbetat inom välfärden.

Det är minst sagt förvånande att arbetsgivare runt om i landet inte fullt ut inser vikten av att tillsammans med sina anställda enas om vettiga villkor. Hur ska man då lyckas att behålla dem som jobbar idag och locka till sig dem som så väl behövs framöver?

För fem år sedan var Kommunal och arbetsgivarna i SKR överens: heltid blir den nya normen, en fråga Kommunal drivit i många år. Gott så. Men det var vid själva genomförandet lokalt som det inte alltid har blivit så bra.

När nya scheman och arbetstider ska anpassas till heltid har det ofta gjorts utan samarbete med facket och de anställda. Detta trots att både Kommunal och SKR betonade vikten av samverkan.

I reportaget från Bromölla vittnar flera av de intervjuade om trötthet och utmattning, om hur möjligheten till rimlig återhämtning knappt existerar. Och det är detta de landsomfattande protesterna handlar om, att orken och lusten till jobbet sinar.

Kravet är att bli lyssnad på och att hitta lösningar tillsamman smed arbetsgivaren.

Det är minst sagt förvånande att arbetsgivare runt om i landet inte fullt ut inser vikten av att tillsammans med sina anställda enas om vettiga villkor. Hur ska man då lyckas att behålla dem som jobbar idag och locka till sig dem som så väl behövs framöver?

Men visst finns det goda exempel. Som i Skövde. För något år sedan infördes, trots protester, fler natt-och kvällspass. Fast här lyssnade arbetsgivaren på de anställda efter att Kommunals huvudskyddsombud tagit strid. Nu testas ett nytt schema i ett pilotprojekt som förhoppningsvis sedan visar vägen för alla verksamheter.