Driftteknikern fixar felen bakom fasaden
Han har jobbet som inte syns på ytan. Men skulle han inte vara där märks det snart. ”Det skulle bli katastrof”, säger driftteknikern Mohammed Ibrahim.
Nyss var vi ute på gatan, i hjärtat av Stockholm, ett stenkast från Stureplan.
Nu har vi via trappor och gångar tagit oss ner under den anrika men nu nyrenoverade saluhallen Östermalmshallen med sin karaktäristiska tegelfasad.
Här handlar stockholmare fina råvaror eller äter skaldjur med vitt vin på någon av restaurangerna.
Bakom fasaden och ofta under själva saluhallen tillbringar Mohammed Ibrahim sina dagar. Han är drifttekniker, en av de mindre yrkesgrupperna i Kommunal.
– Jag kollar så att det inte är några läckor på kylsystemen till exempel, förklarar han när han visar oss ner till de undre regionerna.
Vi står i miljöstationen, där allt avfall hamnar. En av fläktarna strejkar, något som står på Mohammeds att-göra-lista denna dag, vilket kan vara förklaringen till den svaga doften av sopor och fisk.
– Det har inte lika hög prioritet som en del annat. Vi har köksfläktar. Om det blir fel på dem är det akut. Då måste jag gå direkt och försöka återställa, det är inget snack.
Mohammeds arbetsdagar går mycket ut på att kolla driftkort och mätare och se så att allt fungerar som det ska. Han går runt och kollar eller ronderar som han själv uttrycker det. Är det något som inte funkar felsöker han, fixar det själv om det går eller felanmäler och ringer in folk som kan åtgärda felet.
– Vi hade ett jättestort problem uppe i saluhallen förra året med kylsystemet. Varje dag försökte vi hitta om det fanns någon läcka eller något sådant. Till slut lyckades vi, det var i december. På två, tre ställen hade vi stora läckor i kyldiskarna uppe i hallen. Det är mycket sånt vi jobbar med. Felsökningar, hitta lösningar, hitta fel.
Vi kikar in i fläktrum, kylcentraler och värme-centraler. Det brummar. Olika brum i olika rum.
Mohammed kastar ett öga på telefonen så att ingen hört av sig från Kulturhuset en bit bort, en annan byggnad han är ansvarig drifttekniker för. Ibland jobbar han i byggnader som Stadsbiblioteket och Stadsteatern också. Samtliga hus ägs av Stockholms stad.
Vi tar oss upp till själva saluhallen som ännu inte öppnat denna morgon. Här är Mohammed sällan, möjligen om sensorerna till entrén krånglar. Vilket händer. Men nu passar Lukas Wojarski, från Lisbeth Janssons frukt & grönt, på att haffa Mohammed. Han har problem med ett surrande och störande ljud i kyldisken. De böjer sig ner i sidled och två par öron lyssnar efter ljudet. Lukas vill egentligen mest att Mohammed förklarar hur man tar sig in under disken för att kunna fixa det själv. Mohammed lovar att visa vid tillfälle.
Brukar du passa på att handla när du ändå är här?
– Nej, jag brukar inte göra det. Jag gillar inte att handla hos dem som är mina kunder så att säga. Och jag har alltid matlåda med.
Fler trappor, fler gångar, en hiss och plötsligt är vi högst uppe i huset. Här har Mohammed sitt driftkontor, sin bas. Han utgår alltid från Östermalmshallen även om han ska jobba i någon av stadens andra byggnader.
När vi öppnar dörren till kontoret sitter kollegan Lasse Johansson vid det ena av skrivborden i det trånga kontoret. Han har i princip hela innerstan som sitt arbetsfält, berättar han.
Han och Mohammed vittnar om ett jobb som förändrats: mer att göra, mer digitalt och mer ensamarbete.
– Förr var man alltid två och två men nu är man ensam jämt, säger Lasse Johansson.
Förutom skrivbord, stolar och två datorer och lite pärmar finns ett kylskåp. I skrubben bredvid står mikro och kaffebryggare. Där byter de om också.
– Här brukar vi attestera fakturor, kolla på felanmälningar, beställa in jobb. Kollar kalendrarna. Vi kan käka här om vi vill också, berättar Mohammed.
Han öppnar locket till matlådan, spagetti och köttfärssås. Det doftar gott.
Mohammed gillar sitt jobb, som går i familjen. Den yngre brorsan är driftansvarig i Stockholms stadshus.
– Jag älskar det här jobbet. Jag gillar att röra mig, jag gillar att hitta fel och att hjälpa folk också. Att försöka lösa andras problem.
Och så ner igen. Dags att försöka ge sig på det krånglande spjället i miljöstationens fläktrum. Det är felkonstruerat, berättar han. Han kan inte öppna luckan med sina verktyg. Antagligen kan det återställas via en dator på fastighetskontoret. Skulle det inte hjälpa letar Mohammed vidare. Han är fast besluten att hitta felet.
Mohammed Ibrahim
Ålder: 32 år.
Bor: Hässelby i nordvästra Stockholm.
Familj: Fru och tre barn.
Utbildning: Tvåårig driftteknikerutbildning på yrkeshögskola. (Finns som högskoleutbildning också.)
År i yrket: Har jobbat som drifttekniker sedan 2010.
Drifttekniker i Stockholm
I Stockholms stad finns 37 drifttekniker anställda. De går på kommun- och regionavtalet med Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Medellönen för drifttekniker i Stockholms stad är 31 432 kr, utan tillägg och före årets lönerevision. Mohammeds lön ligger under medellön.