Facklig irritation över engångsbelopp i Västra Götaland
Alla anställda i Västra Götaland får precis som i julas ett engångsbelopp på 1 500 kronor för ”goda insatser under pandemin”. Det har regionstyrelsen i Västra Götaland beslutat.
Beslutet väcker irritation hos fackliga företrädare.
– Jag blir förbannad. Regionstyrelsen vill samtidigt göra nedskärningar på sjukhusen och att vi ska spara men samtidigt ger man småpengar för att göra de anställda glada, säger Christine Marttila, Kommunals ordförande vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset Östra i Göteborg.
Beloppet på 1 500 kronor före skatt ska betalas ut på majlönen, enligt beslutet från förra veckan. De som omfattas är alla medarbetare med tillsvidareanställning i april månad och även timavlönade men endast om man har varit inne och jobbat någon gång i mars månad.
– Vi var tvungna att ha någon form av gränsdragning men tyckte det var viktigt att även timavlönade var inkluderade. Varför just mars är gränsdragningen har vi inte diskuterat så jättemycket, säger Linn Brandström (M), ordförande i regionens personalutskott.
Så om man har jobbat i februari men inte i mars får man ingenting alltså?
– Nej. Den enda diskussion vi haft är att vi behöver ha någon form av gränsdragning.
Vad säger du till fackliga företrädare som blir irriterade och tycker att arbetsgivaren kunde ha visat i lönerevisionen i stället att man vill satsa på personalen.
– Vi politiker är ju inte involverade i själva löneförhandlingarna. Det sköts ju mellan parterna. Vårt ansvar i politiken är att sätta rimliga budgetramar.
Vi har inte fått ut en krona mer. Det har inte arbetsgivaren tyckt att våra medlemmar är värda. Det här blir inget bestående. Det är rätt så irriterande.
I de nyligen avslutade löneförhandlingarna för 2020 vid Sahlgrenska fick Kommunal inte ut någonting utöver det centrala avtalet, enligt Kommunals Christine Marttila.
– Vi har inte fått ut en krona mer. Det har inte arbetsgivaren tyckt att våra medlemmar är värda. Det här blir inget bestående. Det är rätt så irriterande, säger hon.
Samtidigt har nedskärningar på Sahlgrenska, som skjutits upp under pandemin, aviserats för 2021.
– Det som väntar oss är effektiviseringar, ingen ordentlig återhämtning, ingen ordentlig semester heller, säger Christine Marttila.
Även hos Kommunal vid Uddevalla sjukhus väcker beslutet viss irritation.
– Jag hade gärna sett att de hade lagt det på grundlönen i stället. Det vinner vi ju på i längden. Detta är ju bara här och nu om man säger så, säger Anne Larsson, arbetsmiljösamordnare i Kommunals sektion vid Uddevalla sjukhus.
Linn Brandström i regionens personalutskott säger att man från deras sida har beslutat inleda dialogsamtal för att följa löneutvecklingen i regionen.
– Vi behöver följa att utvecklingen av lönerna sker på ett bra sätt så att vi inte hamnar efter.