Det blev en knapp majoritet som röstade för att avveckla den kommunala hemtjänsten, sex röster för och sex mot. Eftersom ordföranden har utslagsröst gick beslutet igenom. Beslutet påverkar cirka 158 anställda samt timanställda och vikarier.

Beskedet är en besvikelse för Kommunal. 

– När jag fick höra det gick luften ur en lite grand. Här har inte bara jag, utan väldigt många av våra medlemmar kämpat sedan förrförra torsdagen dygnets alla timmar. Det är en blandning av stor besvikelse och att det känns jävligt provocerande. Jag lider med de här människorna som ska jobba i dag och utföra ett bra arbete, säger Lennart Eriksson, sektionsordförande för Kommunal i Huddinge.

Bakgrunden till beslutet är att den kommunala hemtjänsten under flera år har gått back med sammanlagt 150 miljoner kronor.

58 procent av alla som har hemtjänst i Huddinge kommun har valt den kommunala hemtjänsten. Dessutom har tre av de största privata hemtjänstföretagen nekats tillstånd av Ivo tidigare i år. Två av dem har fått nej i kammarrätten och ett fall är ännu inte avgjort där.

Karl Henriksson (KD), ordförande i vård- och omsorgsnämnden har sagt till DN att kommunen kommer att säga upp avtalen först när processen är avgjord.

Lennart Eriksson, sektionsordförande Kommunal i Huddinge.

Beslutet att lägga ner hemtjänsten ska inte tas upp i kommunfullmäktige. Lennart Eriksson säger dock att förslaget inte har majoritet i kommunfullmäktige. 30 är för och 31 emot.

– Jag vet att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet tittar på olika möjligheter att politiskt försöka stoppa det här, säger han.

När förslaget att lägga ner den kommunala hemtjänsten kom ut startade hemtjänstanställda en Facebookgrupp och en namninsamling. Hittills har över 4 000 skrivit under. Anställda har också genomfört protester utanför kommunhuset.

Lennart Eriksson är säker på att opinionsarbetet kommer att fortsätta.

– Jag vet inte hur än, beslutet måste få landa lite först. 

Michaela Schultz är undersköterska och jobbar i hemtjänsten i Skogås centrum. Hon vaknade med tungt huvud i morse.

– Jag känner besvikelse. Jag hade ändå lite hopp eftersom vi jobbat så bra med Facebookgruppen och namninsamlingen. Vi gjorde mycket, men det räckte inte hela vägen.

Michaela Schultz är kritisk till att en så stor fråga som att lägga ner all kommunal hemtjänst ska avgöras i vård- och omsorgsnämnden.

– Det är en för stor fråga för att bara avgöras i en liten nämnd. Det borde kunna avgöras av fullmäktige.

Michaela Schultz, undersköterska.

Hon hoppas att det på något sätt ska gå att fortsätta driva på för att ändra beslutet.

Det kändes tungt att gå till jobbet på morgonen.

– Det som drev mig att inte bara dra täcket över huvudet och somna om är att jag älskar mitt jobb och mina äldre.

Beslutet att lägga ner hemtjänsten ska tas i etapper med en hemtjänstenhet i taget. Senast i november nästa år ska all kommunal hemtjänst vara utfasad.