Det var lite oroligt först när personalen på badhuset i Norrtälje fick veta att de skulle stänga för allmänheten den 3 november.

– Vi var ju lite oroliga för att bli permitterade, men så blev det inte, säger Lena Holmberg.

Eftersom bara simskolorna, skolsim och träning för unga under 15 är i gång blev det tid över. Cheferna bestämde att hon och alla badhuskollegerna skulle använda den till att vara trängselvärdar.  Två, tre i taget turas de om att, i neongula västar med texten ”Håll avstånd”, gå ut i centrala Norrtälje för att påminna om hur man beter sig i coronatider.

– Vi har fått så mycket beröm för det här. Gud va bra säger folk.

Vad gör ni då?

– Det räcker egentligen att vi visar oss för att folk ska komma ihåg att ”just det det är inte som vanligt – vi ska hålla avstånd”. Men vi delar också ut reflexer och broschyrer med information. Så kan de som vill få lite handsprit.

Hon är inte orolig att de själva ska komma för nära.

– Nej, vi är noga med att hålla avstånd till varandra när vi är ute och går, när vi lämnar över något gör vi det med sträckta armar och håller på avståndet.

De går mycket kring de stora busstationerna i Norrtälje, i områden med många affärer och runt skolor.

– Vi tänker på var det kan bli många människor och så går vi dit. När julhandeln börjar har vi tänkt att det kommer att vara många som handlar på nätet och då kommer vi att vara utanför ställena där man hämtar paket och se till att det inte blir för trångt. Men det är inte vår uppgift att gå in i affärerna – det får de ordna själva.

Enligt Lena Holmberg har alla kolleger varit positiva. 

– Det var en bra uppgift vi fick. Det har bara varit glädjeskutt och ingen knorrar. Det är skönt att vara ute i friska luften också.

Tycker du att badhuspersonal i andra kommuner borde ta efter?

– Ja, absolut.