Många simhallar vittnar om tillbud där personal fått rycka in och rädda ett barn eller påkalla föräldrars uppmärksamhet. En bidragande orsak till att föräldrar kan vara ouppmärksamma är mobiltelefoner. Det upplevs som stressande för personalen.

– Känslan bland de som jobbar i simhallen är att föräldrar lämnar över ansvaret till de som jobbar. Det är en stor risk med mobiltelefoner. Vi har ju inte badbevakning på det sättet, säger Hans Jönsson, arbetsplatsombud för Kommunal, på simhallen i Eksjö.

Det har varit några tillbud i simhallen i fall där föräldrar suttit nedsjunkna i mobilerna.

Från den 1 december har simhallen totalt skärmförbud.

– Det är jättebra. Egentligen är det ganska självklart, säger Hans Jönsson.

Under hösten har flera simhallar infört skärmförbud. Bland annat Huddingehallen i Huddinge och simhallarna i Vetlanda kommun.

På Walkesborgsbadet i Uddevalla har det varit skärmförbud i snart ett år. Sedan förbudet infördes har tillbuden minskat.

– Visst märker vi en skillnad, även om det inte är dokumenterat, säger Malin Bengtsson, som är enhetschef för simhallen.

Överlag har förbudet gjort arbetsmiljön bättre.

– Det har varit ett stressmoment att folk haft mobilen med. Folk har förstått varför. Visst kan det hända från och till att någon tycker något annat, men de flesta förstår att det är för ett bra ändamål, att föräldrar ska ha bättre kolla på sina barn i vattnet och att ingen som inte vill ska bli fotad, säger Christoffer Risebrandt, badvakt och skyddsombud för Kommunal.