Stor oro för inställd julledighet
Oron är stor för att många inte får ledigt i jul och nyår. I Region Uppsala är läget kärvt.
– Vi är jättebekymrade, många fick kortare sommarsemester också, säger Pia Söderman, Kommunal.
Regionen drabbades tidigt av pandemins andra våg och läget är fortfarande pressat.
– Många är sjuka, det är brist på undersköterskor, det är en soppa av allt just nu. Jag vet inte hur det går, säger Pia Söderman.
Regionen ser över vad som kan dras ner i den planerade verksamheten.
– Man avvaktar med att bevilja semestrar. Det är kärvt med många covid-patienter samtidigt som vi har många andra svårt sjuka. Ambitionen är att ge semester, men ingen vet hur det blir, säger Pia Söderman.
KA har varit i kontakt med drygt tio av Kommunals sektioner med medlemmar som är anställda i kommun och regioner. Hos flertalet är oron stor för att den ökade smittspridningen ska leda till att julledigheter inte beviljas.
I Region Dalarna har Kommunal fått signaler om att julledigheter kan dras in på vissa avdelningar.
– En stor del har inte fått ut sina 20 lagstadgade semesterdagar. Man har rätt att få det. Arbetsgivaren kartlägger nu hur många det är, säger Therese Lundell, Kommunal Dalarna.
Kommer ni kräva kompensation?
– Vi får se hur många det är och hur vi kan hjälpa dem, säger Therese Lundell.
Vi vet att man tittar på semestrarna. Det beror på smittläget, vi vet inte hur det ser ut på varje klinik och sjukhus.
I Region Örebro är läget ovisst.
– Vi vet inte, vi vet att man tittar på semestrarna. Det beror på smittläget, vi vet inte hur det ser ut på varje klinik och sjukhus, säger Ann-Kristin Sjöström, Kommunal sjukvård-trafik Örebro.
Just nu vårdas 36 covid-patienter i regionen. Om smittläget förvärras kan ledigheter framför allt på iva och infektion vara i farozonen. Men fler kan drabbas om det är så att anställda förflyttas till andra arbetsplatser.
I somras fick många undersköterskor endast tre veckors semester. Vissa tog ut sin fjärde vecka i september, andra har skjutit på den till jul. Men om antalet patienter ökar kan ledigheten alltså vara i farozonen.
– Det är bättre att man får ut huvudsemestern så att man inte behöver landa i det här. Nu har vi det svart på vitt, säger Ann-Kristin Sjöström.
Region Värmland beviljar semester.
– Förbehållet är att den dras in om det blir skarpt läge. Men än är det inte så många fall här, säger Eva Jansson sjukvård-trafik Värmland.
Får man något extra om semestern dras tillbaka?
– Det är för huvudsemestern som man får det. I det här fallet får du din dag tillbaka. Vi har inte kommit så långt än, men vi yrkar på extra, säger Eva Jansson.
Arbetsgivaren har inte dragit in ledigheter än. Men det är en uppenbar risk.
Även i Skellefteå kommun är läget oklart.
– Många har inte fått julledigheten beviljad. Blir det ett stort bortfall så kanske den inte blir beviljad, säger Malin Andersson, Kommunal Skellefteå Västerbotten.
Det gäller vård och omsorg, men också kockar och måltidspersonal samt städ.
Också i Region Stockholm finns oro.
– Med tanke på anstormningen av patienter kan det bli så. Men arbetsgivaren har inte dragit in ledigheter än. Men det är en uppenbar risk, säger Catharina Häggbom, Kommunal Karolinska universitetssjukhuset.
Men ett lokalt avtal i regionen gör att man kan spara 40 semesterdagar, vilket minskar trycket på att semesterdagarna ska tas ut i år.
På SU Östra i Göteborg har Kommunal ännu inte fått några signaler om att julledigheten kan vara i farozonen.
– Vi har inte fått till oss detta, men det kan ju komma om antalet patienter ökar mycket. Julen är ju speciell, det är inte jättemånga som kan vara lediga, det måste bemannas upp även under jul, säger Jenny Marjamäki Killönen.
I Region Skåne och Region Östergötland är planen att den semester som beviljats ska tas ut.