Centern och Vänsterpartiet i riksdagens socialförsäkringsutskott har väckt frågan i utskottet. Och socialdemokraten Rikard Larsson, vice ordförande i utskottet, antyder att det kan finnas en majoritet för ändrade regler.

– Min bedömning är att det finns en rätt stor majoritet i utskottet för att vilja göra någonting, säger han till TT.

Socialförsäkringsutskottet har sitt nästa möte på torsdag i denna vecka och då kan frågan komma upp.

180-dagarsregeln innebär att efter 180 dagar ska enligt reglerna rätten till sjukpenning bedömas utifrån förmågan att försörja sig genom så kallat normalt förekommande arbeten på arbetsmarknaden. Det har lett till att antalet avslag på sjukpenning efter dag 180 har ökat kraftigt på senare år.

Enligt TT vill Moderaterna göra förändringar endast för covidsjuka.

– De tidsgränser som finns i sjukförsäkringen är viktiga och ju längre tid en sjukfrånvaro pågår, desto svårare blir det att komma tillbaka. Vad vi däremot ser ett stort behov av är att göra ett undantag för de som blivit långtidssjuka efter infektion i covid 19, säger ordförande i utskottet Maria Malmer Stenergard (M).

I en debattartikel i Aftonbladet uppmanar också Kommunals ordförande Tobias Baudin samtliga riksdagspartier att ta ställning för ändrade regler. Inte minst beroende på att även de som varit långtidssjuka i covid-19 nu också riskerar att bli utförsäkrade.

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) har flera gånger sagt att det behövs förändringar av sjukförsäkringen men hänvisat till att det inte funnits majoritet i riksdagen. Nu kan det alltså vara på väg att svänga.