Den nionde november vårdades 349 covidpatienter på sjukhusen i Region Stockholm, det är en ökning med nästan 150 patienter på en vecka.

På torsdag ska en ny intensivvårdsavdelning öppna på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Den ska ha 18 platser enbart för svårt covidsjuka. I nuläget finns en intensivvårdsavdelning med tio platser, men där vårdas även andra iva-patienter.

Carina Lenngren, förhandlingsansvarig för Kommunal på Karolinska, håller på att förhandla om ett nytt avtal för att kunna bemanna den nya covid-iva. Och det är arbetspass på 12,5 timmar det handlar om. 

– Vi hoppas att vi ska få till ett avtal som säkerställer god arbetsmiljö och ger ekonomisk kompensation. Det blir långa pass men man ska behålla sin veckoarbetstid, så det blir inte som i våras. Arbetsmiljön är jätteviktig för det här är människor som redan kört ett race med covid och är trötta och slitna. Det är inte samma utgångsläge som i mars. Det är arbetsgivaren medveten om men vi står nu i att hitta lösningar, säger Carina Lenngren.

Enligt Kommunal har Läkarföreningen redan tecknat ett avtal och Vårdförbundet har sagt nej.

Personal till covid-iva kommer plockas från vanliga iva men det finns även en plan på att fylla på med personal från operation, säger Rune Engleskär, huvudskyddsombud för Kommunal på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Flera sjukhus i regionen är tillbaka i stabsläge men Karolinska universitetssjukhuset arbetar fortfarande i normalläge.