KA har tidigare i höst berättat om att Frösunda hyvlade samtliga tjänster på ett gruppboende i Stockholm. Anledningen var att två av fem boende flyttat ut. Kommunal protesterade och menade att de tomma platserna skulle fyllas igen, och så blev det. Frösunda stod dock fast vid de minskade tjänstgöringsgraderna, och personalen oroade sig inte bara för ekonomin utan också arbetsmiljön.

Frösunda hyvlar tjänster

Arbetstider

Men nu har Frösunda beslutat att personalen ska få tillbaka sina gamla tjänstgöringsgrader. Anledningen är just att nya boende flyttade in. En av de nya boende har dessutom vaken natt i sitt LSS-beslut, så jouren ersätts av vaken natt. Personalen är glada för att de ska få tillbaka sina gamla tjänster.

– De är jätteglada, det är en vinst för personalen. Sedan kan jag tycka att det är av fel orsak. Ska de hålla på och leka så här med personalens tjänstgöringsgrader så fort det händer något i brukargruppen? Det finns ju en oro för att de ska sänka igen, säger Maria Göransson, regionalt fackligt ombud i det regionala förhandlingsteamet i Kommunals sektion Solna-Sollentuna.

Frösunda.

Frösunda svänger – sänkt arbetstid kvarstår

Arbetstider

Hon säger att personalen också hade velat behålla jour på natten, utöver vaken natt. Detta för att det inte ska visa sig bli svårt för den som arbetar vaken natt att hinna med både den boende som har beslut om vaken natt och de andra som har jour.

– De hade velat ha det i början, så att man inte står på natten och inte räcker till. Om det visar sig efter tre månader att det inte behövs så kan man ta bort det, säger Maria Göransson.

Det gick Frösunda dock inte med på. 

Kommunals regionala skyddsombud har gjort en så kallad 6.6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, eftersom Kommunal ansåg att det inte gjorts ordentliga riskbedömningar inför omorganisationen där tjänsterna hyvlades. Kommunal har inte dragit tillbaka anmälan nu när tjänsterna ska höjas igen, utan väntar på Arbetsmiljöverkets besked.