Under myndigheternas presskonferens i går stod det klart att fler regioner nu omfattas av skärpta allmänna råd för att bromsa den ökande smittspridningen. Halland är en av de regionerna. Något som oroar särskilt är att regionen åter fått in smittan i äldreomsorgen.

Britta Silverlund, undersköterska som också jobbar för sektionen i Varberg, bekräftar att det är så på flera håll i Halland. För Varbergs del hade man i går 12 smittade inom kommunala boenden och två inom privat regi.

– Det är flera olika äldreboenden. Vi hade en del spridning i våras men nu är det inte på samma äldreboenden som då. Arbetsgivaren har gått upp i stabsläge i dag och avsätter mycket resurser för detta. Man fryser alla öppna verksamheter som skulle ha börjat öppna upp igen, såsom dagverksamhet och daglig verksamhet.

Finns det smittad personal också på dessa boenden?

– Det vet vi inte riktigt. Det vi får rapporter om är våra boende. Sen ser jag att sjuktalen har ökat igen de sista 14 dagarna efter att ha legat stabilt. Känner man sig sjuk så ska man ju stanna hemma.

Känner personalen oro för att bli smittade?

– Nej, det kan jag inte svara på. Vi har inte fått mycket samtal till sektionen. Jag tror att det var mer oro i våras, då var det psykiskt jobbigt för många. Nu är vi lite mer förberedda när det gäller skyddsutrustning också.

Hur är tillgången nu?

– Det är acceptabelt. Det finns god tillgång på visir, munskydd, plastförkläden och full utrustning vid smitta. Vi kämpade hårt här i Varberg för att få till visir i våras.

Det är klart att smittan måste komma någonstans ifrån. Det kan vara personal eller anhöriga. Det är lite läskigt och tufft.

Britta Silverlund

Britta Silverlund säger att efter att besöksförbudet hävdes på äldreboenden har anhöriga fått boka tid för att hälsa på de äldre i Varberg. Hon noterade att besöksförbud på äldreboenden inte är med i de skärpta råden för regionen.

– Jag vet inte om jag har någon åsikt om det. Men de äldre rör sig ju inte ute i samhället. Det är klart att smittan måste komma någonstans ifrån. Det kan vara personal eller anhöriga. Det är lite läskigt och tufft. Det är viktigt att vi fortsätter hålla de rutiner vi har byggt upp. Jag tycker på det stora hela att personalen har skött det här väldigt bra. 

Vad vidtar man för åtgärder där smittan nu har kommit in?

– Jag förmodar att de gör som i våras. Får man smitta så stänger man den avdelningen, man får bara vistas inom den avdelningen och personalen där ska inte träffa den övriga personalen. 

Yvonne Persson är klubbordförande på Kommunal för kommunala äldreboenden i Halmstad. 

– Vi har inte fått information om att vi har några smittade pensionärer i alla fall. Hittills har de kommunala boendena i Halmstad kommun klarat sig. De privata har jag ingen information om. Mina kollegor i hemtjänsten har inte hört något heller och vi har nära kontakt.

Även äldreboenden i Göteborg har åter nåtts av coronaviruset. Hälften av stadsdelarna är drabbade, skriver Göteborgs-Posten.

I mitten av augusti var alla boenden i staden fria från smitta, men nu har 13 personer på äldreboenden smittats.