Hon arbetar natt på äldreboendet Nibblegården i Lund. Som det ser ut i dag arbetar hon fem nätter och är sedan ledig fem nätter i rad. Men kommunen vill alltså förändra hennes och hela övriga personalens scheman så att de i stället ska gå på det som kallas hälsoscheman.

Jenny Cederblad och Petra Hultberg.

Hälsoscheman

”Dags att stoppa hälsoscheman!”

Debatt

För Jenny Cederblads del skulle det innebära att hon i stället får jobba max tre nätter i rad, att det införs kvällspass och att passen blir kortare.

– Vi mår bättre av att jobba fler nätter i rad och sedan ha en längre ledighet. Att vända dygnet fram och tillbaka är jättepåfrestande för kroppen.

Men finns det inget bra med att ni får kortare arbetspass?

– Nej, det spelar ingen roll. Jag skulle kunna vara på jobbet tolv timmar, det rör mig inte. Det är inte antalet timmar man blir trött av, utan det är att vara vaken på natten.

Hon menar att det blir svårare som nattarbetare att få ihop sitt privatliv med hälsoscheman.

– Jag kan ha förståelse för att man kan uppleva det positivt med en långledighet, säger Inga-Kerstin Eriksson, som är centerpartistisk ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Lund och den som är högst ansvarig för att reformen nu drivs igenom.

Inga-Kerstin Eriksson hänvisar till forskning som talar om positiva effekter av hälsosamma scheman.

Jenny Cederblad, å andra sidan, pekar på när hälsoscheman införts på andra ställen i landet har det lett till ökade sjukskrivningar, uppsägningar och att en del kommuner också dragit tillbaka beslutet.

– Jag förstår inte varför Lund hakar på något som man vet inte fungerar. Det måste handla om pengar.

– Nej, säger Inga-Kerstin Eriksson. Vi gör en genomsyn av delade turer, heltider och hälsoscheman och arbetar med alla tre delarna.