I ett antal år har olika yrkesgrupper inom Kommunal höjt rösten och krävt lönelyft för just sin grupp. Är det inte att föra kampen på fel nivå? Klassklyftorna i samhället ökar hela tiden, då ska väl vi i Kommunal kämpa tillsammans istället för att ställa grupper mot varandra?

Vi har i några år haft ett avtal som har gynnat undersköterskor och det är väl ingen som missunnar den yrkesgruppen ett lönelyft, men Kommunal består inte enbart av undersköterskor. Vi är många som sliter i välfärden och alla har vi väl rätt till ett rejält lönelyft? 

Det finns en lång lista på människor som jobbar inom Kommunals avtalsområden och alla är lika värdefulla. Vi är arbetarklass och vi ska kämpa tillsammans inte mot varandra!

Ingen av oss kan göra våra jobb utan den andres jobb. Inga patienter på sjukhus skulle få mat om inte kostpersonalen fanns och hur skulle det se ut om ingen städade? Kanske kan inte undersköterskan ta sig till jobbet om ingen bussförare finns. På våra kyrkogårdar jobbar många för att se till att det är snyggt och i ordning. Det finns djurskötare som tar hand om alla djur och med friska kor får vi mjölk och annat i affären. 

Ja, det finns en lång lista på människor som jobbar inom Kommunals avtalsområden och alla är lika värdefulla. Vi är arbetarklass och vi ska kämpa tillsammans inte mot varandra!

Jag har sett hur klimatet har förändrats. Vi som jobbar med service har halkat längre och längre ner i hierarkin. Vi ses av många mer eller mindre som tjänstefolk som inte ens är värda att hälsa på.

Jag har jobbat med service på sjukhus i drygt 40 år, först som köksbiträde och sedan 11 år tillbaka som patienttransportör. Jag har sett hur klimatet har förändrats. Vi som jobbar med service har halkat längre och längre ner i hierarkin. Vi ses av många mer eller mindre som tjänstefolk som inte ens är värda att hälsa på när man möts i en korridor. Vi är helt enkelt osynliga.  

Kommunal måste jobba för att minska klassklyftorna, inte öka dem! Alla som jobbar i välfärden behöver ett rejält lönelyft och ärligt talat så kan man väl inte säga att det finns några enkla jobb.