Som Kommunalarbetaren tidigare berättat reserverade sig Byggnads, Målarna, Seko, Fastighets, Pappers och Transport mot beslutet att återuppta förhandlingarna.

Ett av skälen till detta är att de saknar förtroende för hur LO-ledningen har agerat för att försöka få igång förhandlingarna igen.

I lördags och söndags träffade LO Svenskt Näringsliv för att ”summera hur det gått i de kraschade LAS-förhandlingarna”, enligt källor till Kommunalarbetaren.

LO-styrelsen fick ingen information om detta när den träffades i måndags och tisdags.

Tobias Baudin.

Förändringar av las

”Vi måste göra ett försök”

Nyheter

Några timmar senare kom en kallelse till ett extra styrelsemöte tisdag kväll.

– Det kom som en blixt från en klar himmel, säger Byggnads ordförande Johan Lindholm.

Vid mötet kom det, enligt källor till Kommunalarbetaren, fram information om helgens hemliga överläggningar. LO:s ledning vägrar att i nuläget kommentera uppgiften, den hänvisar till beslutet att tidigast på fredag säga något om förhandlingarna.

Kommunals ordförande Tobias Baudin säger dock att han inte ser något märkligt med helgens möte.

– Jag tycker det är naturligt att de träffas för att summera vad som har hänt i förhandlingarna och se om det finns förutsättningar att fortsätta förhandla. Och jag är inte kritisk till att vi inte fick information om detta förrän i tisdags kväll då Svenskt Näringsliv föreslog att förhandlingarna ska återupptas, säger han.

I det gemensamma uttalandet från Byggnads och övriga förbund skriver de att beslutet att återuppta LAS-förhandlingarna är obegripligt med tanke på att hotet fortfarande finns kvar att den statliga LAS-utredningens förslag kan bli lag, och att LO:s representantskap sagt nej till att förhandla om begreppet saklig grund.

”Vi är också djupt oroade över den splittring som nu finns i denna fråga inom LO. Vi sex förbund har nu reserverat oss mot beslutet om fortsatta förhandlingar. Vår uppfattning är att det inom LO varit brist på öppenhet och transparens i slutet av denna process. Detta är ytterligare en anledning till att det saknas förutsättningar att fortsätta dessa förhandlingar.

I grunden handlar vårt ställningstagande om att vi är måna om LO. Vi tror inte att det är bra för LO att återuppta förhandlingarna.

Som fackliga organisationer är vi i princip alltid villiga att förhandla, kompromissa och hitta lösningar. Men att förhandla med kniven mot strupen, med ett hot om lagstiftning där arbetsgivarna drar vinstlotten och balansen mellan parterna förändras i grunden, kan aldrig bli lyckad. Vi ser därför inga förutsättningar att nå ett resultat som är bra för våra medlemmar. Risken är uppenbar att eventuella förbättringar för vissa grupper kommer att betalas med försämringar för andra. 

Vår uppfattning är att vi gemensamt i avtalsrörelsen skulle kunna lösa flera av de stora utmaningarna för våra medlemmar. Det kan exempelvis handla om visstid, hyvling och kompetensutveckling.

Vi befinner oss i en tid där våra medlemmar behöver mer trygghet, inte mindre. Vi tänker inte medverka till att våra medlemmars trygghet äventyras för att förhindra en lagstiftning som aldrig borde ha initierats. Det är politiken som satt oss i denna situation, då får dom också ta ansvar för att hantera frågan”, fortsätter de sex förbundsordföranden i uttalandet.