Oscar Nord från Lund förlorade sitt jobb i våras på grund av pandemin. Han var tim­anställd som skådespelare och spelvärd på Sherlocked, ett ställe med escape games och äventyr i Malmö. 

– Jag funderade på vad jag skulle göra. Jag ville inte rulla tummarna och vänta på att krisen var över utan jag tog saken i egna händer. Då sökte jag till den här kockutbildningen som jag var intresserad av. De hade fortfarande sin ansökning ­öppen i somras. Jag har alltid haft i bak­huvudet att kanske utbilda mig till kock.

Han har hunnit gå några veckor på utbildningen och tycker att den är trevlig. 

– Det är lite annorlunda med folkhögskola, det är mer fokus på gruppen och samarbete. Men det är en bred utbildning även om den är inriktad på storkök och att man ska kunna få jobb direkt.

Oscar gillar särskilt att utbildningen har ett nära samarbete med yrkeslivet ­genom ett branschråd som har inflytande över utbildningen. 

Just nu funderar Oscar på var han är mest lockad att göra sin första APL (arbetsplatsförlagt lärande) i november. 

– Just nu känner jag för antingen förskola eller äldreboende. Helst äldreboende för där har jag inte rört mig tidigare i mitt liv. Det skulle vara intressanta möten där tror jag.

Kocklinjen med inriktning storkök

Var: Skurups folk­högskola. 

Längd: 1–2 år. Finns möjlighet att validera kunskaper för den som har erfarenhet från kök.

Studietakt: Heltid.

Behörighet: Minst 18 år gammal. SAS grund (Grundläggande svenska som andraspråk) eller motsvarande.

Studiemedel: Berättigar till studiemedel på gymnasial nivå.

Praktik: Innehåller APL (arbetsplatsförlagt lärande).

Frida Hejdedal är en av utbildningens lärare och projektledare. Hon berättar att skolan tidigare haft köksutbildningar i samarbete med Arbetsförmedlingen, som introduktion till köksjobb. I våras sökte hon och hennes kollega pengar från Region Skåne för att starta en kockutbildning.

– Vi hade pratat med folk i branschen som berättade om bristen på utbildade kockar i offentliga och privata kök. En full grupp på 18 personer började i augusti. Det är ju fantastiskt!

Trots bristen på kockar har det varit ont om utbildningar som vem som helst kan gå. Det finns sedan tidigare kockutbildning genom exempelvis Komvux, ­Arbetsförmedlingen och yrkes-sfi. Den här utbildningen kan sökas av alla som gått svensk grundskola och har ett intresse. Oscar Nord exempelvis har en universitetsutbildning inom teater. 

– Det är en väldigt blandad grupp. De som nyss tagit studenten och de som jobbat med annat och valt att byta bana, ­säger Frida Hejdedal.