Kommunal om inlåsningarna: ”Ett arbetsmiljöproblem”
– Det är klart att man inte ska låsa in de boende. Det handlar om frihetsberövande. Men detta är i grunden en arbetsmiljöfråga.
Det säger Lena Sänd, Kommunals huvudskyddsombud inom äldreomsorgen i Borås. En av de platser där personal låst in demenssjuka för att hindra smittspridning.
Ekot rapporterar i dag om flera fall där demenssjuka blivit inlåsta i sina rum genom att personal ställt möbler för deras dörrar. Syftet ska ha varit att förhindra smittspridning.
Borås pekas ut som en av de platser där inlåsning förekommit vid upprepade tillfällen.
Kommunals huvudskyddsombud för äldrevården i Borås beskriver det för Kommunalarbetaren som att covid-19-smittan drog in som en tsunami över avdelningen.
– Det är så jag fått det berättat för mig. Många boende insjuknade samtidigt och skyddsutrustningen som fanns var undermålig och inte tillräcklig, säger Lena Sänd.
Hon berättar att personalen rådfrågade ansvarig sjuksköterska hur de skulle hantera situationen och då fick rådet att de skulle sätta stolar för dörrarna.
– Detta är alltså inget beslut som de fattar själva, som jag förstår. Visst finns det etiska och moraliska aspekter. Personalen vet att det är fel, men de saknar skyddsutrustning, allt är kaos, de frågade och fick detta råd. Det var i stundens hetta, om man säger så, säger Lena Sänd.
Ekot berättar att de äldre vid upprepade tillfällen låsts in med hjälp av fåtöljer vid dörrarna. Under dörrhandtagen placerades böcker så att det inte gick att ta sig ut.
Lena Sänd menar att det i den bästa av världar hade funnits tillräckligt med personal som hade kunnat sitta med oroliga boende.
– Men det är klart att man inte ska låsa in de boende även om man inte har tid att sitta med alla. Det handlar om frihetsberövande. Men personalen upplevde att de också hade ett ansvar för de andra på boendet, att inte de skulle smittas. Till stor del är det här ett arbetsmiljöproblem.
På vilket sätt är det ett arbetsmiljöproblem?
– Om man har en avdelning och inte är tillräckligt med personal och slits mellan brukarna, då hinner man inte med alla. Sådant här ska inte hända, men i värsta fall kan det bli konsekvensen.