Krislägesavtalet är under sommaren aktiverat på samtliga akutsjukhus i Region Stockholm med undantag för Norrtälje sjukhus som ligger under Tio Hundra AB. Det var i april krislägesavtalet aktiverades för iva-verksamheterna på akutsjukhusen.
Avtalet innebär att arbetstidsmåttet blir 48 timmar/vecka, med krisersättningen blir lönen 220 procent av ordinarie lön. (Se fakta i slutet av texten)
Som mest gick 1 500 läkare, sjuksköterskor och undersköterskor på krislägesavtalet. I juni var det drygt 300 som omfattades. (Uppgifterna gäller akutsjukhusen med undantag för Capio S:t Göran där dock krislägesavtalet fortfarande gäller.)
– Antalet patienter med covid-19 som behöver iva-vård har under sommaren fortsatt neråt. För att klara vården och säkerställa den, tillsammans med att lägga ut den lagstadgade semestern, har inneburit att vi haft ett behov av krislägesavtalet. Det är viktigt för oss att våra medarbetare får den återhämtning som de behöver och har rätt till, säger Martina Jonsson, förhandlingschef, Region Stockholm.
Hur länge som krislägesavtalet ska vara aktiverat är oklart.
– Vi följer smittspridningen dag för dag. Vi hoppas att vi inte ska behöva använda krislägesavtalet längre än vad som är nödvändigt, säger Martina Jonsson.
Kommunals fackliga företrädare på akutsjukhusen i Stockholm rapporterar om en förhållandevis lugn sommar även om många är slitna efter en tung vår.
På Södersjukhuset, SÖS, är Jeanette Ekstam undersköterska och skyddsombud på iva. Hon lämnade krislägesavtalet i mitten på maj, har haft fyra veckors semester och efter den är hon nu inne på tredje arbetsveckan.
– Det var jätteskönt att gå ur krislägesavtalet, jag hade jobbat jättemycket. Det var skönt att vara ledig, men jag hade behövt mer än fyra veckors semester för att vila upp mig ordentligt, säger Jeanette Ekstam.
Nu i veckan lämnade en covid-patient iva efter 67 dygn. Även om det är lugnt nu finns en oro inför hösten.
– Vi pratade senast i dag om att vi nog inte skulle orka en andra våg, säger Jeanette Ekstam.
På Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge är Anders Persson huvudskyddsombud för Kommunal.
– Det jag hörde i går (tisdag) är att inga covid-patienter intensivvårdas just nu. Man ska titta på om man kan fasa ut krislägesavtalet tidigare, de som jobbat jättelänge på avtalet är slitna. Vi vet ju att det är några som inte orkar jobba de här 12-timmarspassen, säger Anders Persson.
Ett skäl till att krislägesavtalet förlängdes var att alla skulle få fyra veckors semester under sommaren.
– Om man riskerar hälsan så är det kanske inte värt att jobba på ett sådant avtal. Våra medlemmar tjänar inte så mycket pengar på det här eftersom ersättningen är i procent på grundlönen, därför blir det inte fantastiska belopp, säger Anders Persson.
För att klara regionens krav på ett ökat antal iva-platser och samtidigt ge möjlighet till fyra veckors semester valde Capio S:t Göran efter ett uppehåll att åter aktivera krislägesavtalet.
– Hitintills har det varit en lugn sommar. Läget är stabilt på S:t Göran, vi har fortfarande nya fall som kommer in. Men inte alls i den omfattning som i mars, april och maj. Många har kört sedan mars och många är trötta. Min bild är att flertalet fått fyra veckors semester, säger Kevin Thompson, förhandlingsansvarig, Kommunal.
Men precis som på SÖS finns det undersköterskor på S:t Göran som trots semester inte återhämtat sig.
Detta är krislägesavtal
- Arbetsskyldigheten är vidare än normalt.
- Arbetstidslagen har ersatts av bestämmelser i kollektivavtalet som är specialanpassade utifrån krisläget.
- Det ordinarie arbetstidsmåttet är 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om max 4 veckor.
- En särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.
- Anpassade regler för dygns- och veckovila
- Månadslön eller timlön utges. Därutöver utges en krisersättning på 120 % av lönen per timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 % av lönen per timme.
- Krisersättningen förhöjs till 150 % av lönen per timme vid uttag av särskild nödfallsövertid.
Källa: SKR